De Amerikaanse tekenaar/schilder Jon Burgerman, bekend van zijn muurschilderingen, puzzles en ‘doodles’, is een van de artiesten op het Playgrounds Festival
Volledig scherm
De Amerikaanse tekenaar/schilder Jon Burgerman, bekend van zijn muurschilderingen, puzzles en ‘doodles’, is een van de artiesten op het Playgrounds Festival © Playgrounds

Gitarist van Editors presentator van digitale versie Eindhovens festival Playgrounds

EINDHOVEN - Het Playgrounds Festival voor (digitale) beeldcultuur in mei werd afgelast, maar na een zeer succesvolle eerste online variant is op vrijdag 15 mei de tweede editie. Een van de gastheren is de gitarist van de bekende Britse band Editors. De ‘entree’ is gratis.

Ruim 30.000 unieke bezoekers uit meer dan dertig landen. De eerste online editie van Playgrounds was in april een doorslaand succes. Eigenlijk had het festival voor digitale beeldcultuur, waaronder animatiefilm en games, in mei moeten plaatsvinden in Amsterdam. Directeur en curator Leon van Rooij: ,,We zijn na de afgelasting meteen geswitcht naar een online festival, omdat we iets terug wilden doen voor alle kunstenaars en filmmakers die ook getroffen worden door deze crisis.” 
Op vrijdag 15 mei worden er nu vanuit het Klokgebouw twee virtuele podia ingericht voor het tweede online festival, Blend. 

Technici in Klokgebouw

Om alles goed te laten verlopen zitten vrijdag in het Klokgebouw - het command centre - vier tot zes technici klaar, die er onder meer voor zorg moeten dragen dat alle sprekers goed ‘ingebeld’ worden, en dat het (digitale) bezoek van duizenden ‘festivalgangers’ in goede banen wordt geleid. Het Klokgebouw is sinds begin maart de thuisbasis van Playgrounds. Daarnaast wordt het festival uitgerold via de thuiskantoren van de organisatoren.  
De line-up bestaat uit meer dan twintig artiesten uit de film- en beeldindustrie, waaronder de Britse studio Universal Everything, het Spaanse Serial Cut (bekend van werk van o.a. Playstation, IKEA en Ray-ban), Amerikaan Jon Burgerman (bekend van zijn muurschilderingen, puzzles en ‘doodles’), Lucas Zanotto (Italië), Nick Liefhebber (NL), Rogier van der Zwaag (NL) en Golden Wolf (UK). Ook is er live freestyle rap. 

Voor het festival werd een bijzondere ‘host’ gestrikt, Justin Lockey, gitarist van de bekende Britse band Editors, en zelf ook regisseur. ,,Hij is een van de presentatoren”, zegt Paulien Mandos van Playgrounds, ,,en praat in een van de twee streams de artiesten aan elkaar. Hij stelt ook de vragen, ook die het publiek stelt in de chats.”  Andere hosts zijn Mimi Gray, Ania Markham, Bruce Biggs en Dion Soethoudt.

Naast ‘artist talks’ programmeert Playgrounds demo’s en paneldiscussies over actuele onderwerpen in de creatieve industrie. Ook kunnen bezoekers de virtuele Playgrounds-‘hangout’ bezoeken. Ook kunnen makers hun portfolio online laten zien aan studio’s en makers.

In Eindhoven organiseert Playgrounds traditiegetrouw ook het festival The Art Department, in het Klokgebouw, dat staat voorlopig nog op de rol voor oktober.

Playgrounds- Blend, vrijdag 15 mei, 17.00-24.00, gratis entree, live streaming via Twitch, te vinden via weareplaygrounds.nl

Justin Lockey van Editors
Volledig scherm
Justin Lockey van Editors © Rahi Rezvani

In samenwerking met indebuurt Eindhoven