Glow Eindhoven: alle praktische informatie op een rij

VIDEOEINDHOVEN - Lichtstad Eindhoven doet zijn naam weer eer aan van 10 tot en met 17 november tijdens Glow. Voor de dertiende keer wordt de stad omgetoverd tot een grote speeltuin van licht. Zo'n 35 lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren met hun lichtkunstprojecten. Het thema dit jaar is Shadows & Light. Op zaterdag 10 november, om 18.30 uur, wordt GLOW Eindhoven officieel geopend door burgemeester John Jorritsma in het Philips Stadion.

Volledig scherm
Glow Eindhoven zaterdagavond vanaf de 25 ste verdieping van woontoren Porthos in winkelcentrum Woensel © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Garantie dus voor een avondje rondslenteren en je ogen uitkijken. Maar, hoe kom je er, waar kun je parkeren en hoe ziet de route er uit?

Parkeren

Je kunt in Eindhoven parkeren in verschillende garages of parkeerplaatsen. Wil je helemaal zeker zijn van een parkeerplaats? Dan kun je er ook een reserveren via deze site. Je betaalt 17,50 en bent dan verzekerd van een parkeerplaats in een van de Q-Parks. 

Vind je dat iets te gortig en ga je liever zelf op zoek naar een plekje? Je kunt dus parkeren in een van de Q-Parks: Bijenkorf of Stadhuisplein. Let op: als je online reserveert moet je bij Q-Park Bijenkorf vóór 21.00 uur inrijden, bij Q-Park Stadhuisplein moet dat voor 20.00 uur.

Q Park Heuvel bij de Heuvel is ook open, maar houd daar rekening met extreme drukte door de wegafzettingen. De parkeerterreinen bij de TU zijn te gebruiken, de P1 parking Kennedy Business Center, parkeergarage Philips Stadion, alle parkeervoorzieningen op Strijp-S, de P+R in Meerhoven, Fuutlaan-Noord, terrein Oost. Dr. Dorgelolaan, P1 Parkeergarage Hooghuis-Keizersgracht, Fens Parkeerterrein Keizersgracht en P1 Mathildelaan. Bij die laatste kun je tot 18.00 uur inrijden.

Probeer zoveel mogelijk buiten het centrum te parkeren. In 2015 gebeurde er namelijk dit bij een automobilist die weg probeerde te komen bij het Stadhuisplein:

Volledig scherm
Auto probeert weg te rijden bij Stadhuisplein tijdens Glow © Kees Martens/fotomeulenhof

Of je komt natuurlijk met de fiets. Er zijn bewaakte fietsenstallingen op het 18 Septemberplein en bij de Heuvel, in de Ten Hagestraat.

Wegafsluitingen

Iedere dag worden tussen 18.30 uur en de sluitingstijd van Glow verschillende wegen in de binnenstad afgesloten voor doorgaand verkeer. De plaatsen van de afsluitingen staan op onderstaande kaart.

De grootste afsluitingen zijn die van het Stationsplein en een deel van de Stationsweg. Die laatste is namelijk dicht tussen de Fellenoord en de Effenaar. Het parkeerterrein bij de Effenaar is bereikbaar via de Fuutlaan. De Vestdijk is al afgesloten vanwege werkzaamheden, dat zal tijdens Glow niet anders zijn. Bovendien zijn er afsluitingen bij de Kanaalstraat, Mathildelaan en Emmasingel. 

De oversteek bij de Vonderweg blijft gewoon in gebruik en het politiebureau aan de Mathildelaan is ook bereikbaar via de Fellenoord en de Boschdijktunnel. De Emmasingel is bovendien ook dicht, daar rijden alleen bussen en bewoners die hun parkeergarage in of uit willen. Daar wordt een eenrichtingsverkeerssituatie voor ingesteld.

De Willemstraat, Keizersgracht, kop Kleine Berg en de Wal blijven gewoon open.

Volledig scherm
De route van Glow inclusief de wegafsluitingen © www.gloweindhoven.nl

Openbaar Vervoer

De organisatie moedigt eenieder aan om vooral met het Openbaar Vervoer te komen. De NS heeft dan ook een speciale Glow-actie. Vooral interessant voor iedereen die van buiten Zuidoost-Brabant komt. Die actie bestaat uit een dagretour naar Eindhoven, een entreeticket voor de lichtshow en een plattegrond van de route. Je betaalt 19 euro. 

Vanaf het station kun je meteen de Glow-Route starten.

Route

Die route begint immers bij het station. Zie op onderstaande kaart hoe hij precies loopt en wat daar te zien is.

1: The Student Hotel: Divided Spaces
2: Groene Toren: Nachtlicht
3: Raiffeisenstraat: In transition
4: Raiffeisenstraat: Losse eindjes
5: Effenaar: Cymatics
6: Dommel: Dear plastic...
7: Tramstraat: Gyroglow 2.0
8: Pullman Eindhoven Cocagne Hotel: Something Blue
9: Vesteda: The Great Indecision Council
10: Karel Vermeerenplantsoen: Loop
11: Smalle Haven + Het College: De machine uitgevlogen 3
12: Stadhuisplein: Gibson
13: Stadhuisplein: Light Market
14: Catharinakerk: Confluence
15: Heuvel: Dome of Light 3.0
16: Heuvel: Glowie wants to talk to you
17: Heuvel: Shattered Shadows
18: Markt: Immersive Decelerator
19: V&D gebouw: The Walk
20: V&D gebouw: Beat the laser
21: V&D gebouw: 3beam
22: Demer: Het paleis van de keizer
23: 18 Septemberplein: Kick off_ping
24: Lichttoren: Tower of Light
25: Mathildelaan: Bixie
26: Victoriapark: Qinhuai Street Nanjing
27: Vonderweg: Het Karkas
28: Gagelstraat: Safety first
29: Stroomhuisje: Vena Lumen
30: Fellenoord: Evolution of Light
31: Fellenoord: Caleidoscope
32: Stationsplein: Chaotic Swing

Volledig scherm
De route van Glow © www.gloweindhoven.nl

Dit jaar zijn de verschillende lichtprojecten verdeeld in kleuren en categorieën. Groot licht (roze), nieuw licht (blauw), kunst licht (zwart) en groen licht (groen).

Lichtshow Philips Stadion

TWOFIFTYK brengt dit jaar een schouwspel in het Philips Stadion. Het stadion zal tot leven komen en er wordt een wedstrijd gespeeld tussen schaduw en licht. Per voorstelling is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Vrijdag en zaterdag zijn er drie shows: om 18.30, 20.00, 21.30 uur. Op zondag tot en met donderdag zijn de shows om 18.30 en 20.00 uur. Je moet minimaal een kwartier voor aanvang van de show aanwezig zijn. 

Glow is een gratis festival, maar voor de lichtshow wordt een bijdrage van vijf euro gevraagd.

Glow Tours

Het is ook mogelijk de route te lopen met een gids. De startlocatie is Brandstore Eindhoven op het Stationsplein. De tours beginnen om 19.00, 19.30 en 20.00 uur en kosten 15 euro per persoon. De tour duurt ongeveer twee uur en is hier te boeken.

Eten en drinken

Natuurlijk niet geheel onbelangrijk: eten en drinken. Waar kan dat? Op de route die overigens ook op de website van Glow terug te vinden is, staan alle eet- en drinkgelegenheden aangegeven. Buiten de normale horeca kun je namelijk een drankje nuttigen op een van de twee horecapleinen (Stationsplein en Victoriapark). 

Ook zijn er speciale restaurants met een Glow-menu. Die zijn bij The Student Hotel (The Pool), Visuals bij de lounge van het PSV stadion, Visuals bij restaurant Dommel 18 in de Dommelstraat, Downtown Gourmet Market in de Smalle Haven, The Kitchen & Café B in de Piazza, het Holland Casino in de Heuvel, restaurant Vestdijk47 in Pullman Eindhoven Cocagne, de Stadsbrouwerij aan de Bleekweg, de Kazerne aan de Paradijslaan en in het Philips Stadion.

Volledig scherm
Bezoekers tijdens Glow 2018. © Fotopersburo van de Meulenhof bv
Volledig scherm
Glow 2018 - Projectie op de Catharinakerk in Eindhoven © Marloes van der Meer
  1. Werkstraf geëist tegen Eindhovense advocaat voor mishandeling en bedreiging
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen Eindhoven­se advocaat voor mishande­ling en bedreiging

    BREDA - Voor de gewelddadige escalatie van de heimelijke relatie met zijn minnares en bedreiging en mishandeling van zijn echtgenote is tegen een Eindhovense advocaat een taakstraf van 100 uur geëist. Volgens de aanklager heeft de advocaat een voorbeeldfunctie en zit de maatschappij niet op zijn agressieve gedrag te wachten. Ze eiste daarom bovendien een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een behandeling van zijn temperament als de reclassering dat nodig vindt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven