Graffiti in tunnel bij Ekkersrijt laat historie weer leven

VideoEINDHOVEN - Identiteit aan het gebied geven. Dat was de taak die de kunstenaars van Studio Giftig voor de fietstunnel tussen bedrijven­terrein Ekkersrijt en de Amerikaanse wijk in Blixembosch meekregen.

Volledig scherm
Kunstenaars van Studio Giftig aan het werk in de fietstunnel tussen Ekkersrijt en de Amerikaanse wijk in Blixembosch © FotoMeulenhof

Niels van Swaemen (35), Kaspar van Leek (33) en Aaron Boshoven (22) van Studio Giftig uit Veldhoven spuiten er al 3 weken lustig op los: minstens zeshonderd graffitispuitbussen eindigden inmiddels in de prullenbak.

Het resultaat: prachtige muurschilderingen van archeologische opgravingen van uit de steentijd tot en met de moderne tijd. De basis van het immense kunstwerk vormen verschillende aardlagen die in 2008 bij de realisatie van Blixembosch Noordoost in de bodem zijn ontdekt.

Daartussen worden afbeeldingen getoond die in verschillende tijdperken in het gebied zijn gevonden. De restanten van de opgravingen zijn niet meer in het landschap te zien, wat de gemeente op het idee bracht om dat via streetart anno 2017 terug te brengen in het straatbeeld. Vazen, een vuurklok en een zevental portretten sieren de tunnel nu.

Artikel gaat verder onder de foto

Volledig scherm
Een indruk van het werk van de heren. © Willem Brouwer

Lastig

Hoewel de heren de deadline van volgende week vrijdag ‘makkelijk halen’, valt de klus allerminst mee. ,,De muur is niet vlak, er is soms wel speling van twee centimeter. Dat maakte het af en toe knap lastig om het lijnwerk strak te krijgen”, weet Van Swaemen.

Desalniettemin is hij tevreden. ,,Ook leuk: er komen regelmatig mensen langs die ons complimenteren. Al vonden sommigen het ook wel stinken hoor, haha.”

De muren van de fietstunnel zijn niet de eerste die in Eindhoven ­legaal bespoten worden. Eerder waren tunnels aan het Kastelenplein, Kruisstraat en Limburglaan aan de beurt. Streetart is hot. ,,Door de tunnel wordt de historie van de omgeving zichtbaar voor het publiek, daar waar normaliter alleen ondergrond zichtbaar zou zijn. De tunnel geeft hierdoor identiteit aan het gebied.”

En dat is alleraardigst gelukt.

Volledig scherm
Boshoven aan het werk. © Willem Brouwer
Volledig scherm
Honderden flessen gaan er doorheen © Willem Brouwer
Volledig scherm
Boshoven aan het werk. © Willem Brouwer

In samenwerking met indebuurt Eindhoven