In de omgeving van de vliegbasis zijn al eerder grafheuvels ontdekt, tussen de gehuchten Toterfout en Halve Mijl in Veldhoven.
Volledig scherm
In de omgeving van de vliegbasis zijn al eerder grafheuvels ontdekt, tussen de gehuchten Toterfout en Halve Mijl in Veldhoven. © Kees Martens

Grafheuvel uit de bronstijd ontdekt op Vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN - Op het terrein van Vliegbasis Eindhoven, in een bos ten zuiden van de start- en landingsbaan, is een grafheuvel uit de bronstijd ontdekt. De begraafplaats stamt uit de periode 1750-1550 voor Christus en is volgens de vliegbasis goed bewaard gebleven. 

De 'Molshoop', vernoemd naar  vinder adjudant Ton van Mol -werkzaam op de vliegbasis- wordt vrijdag onthuld. Van Mol ontdekte enkele jaren terug een 'reliëf' in het landschap waaronder één wat grotere verhoging. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft onderzoek gedaan naar de archeologische vondst en vastgesteld dat het inderdaad om een eeuwenoude grafheuvel gaat. 

In Brabant zijn in het verleden meer grafheuvels ontdekt, maar volgens de vliegbasis is deze de enige op Eindhovens grondgebied.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven