Bravoflex rijdt met auto's in Eindhoven.
Volledig scherm
Bravoflex rijdt met auto's in Eindhoven. © FotoMeulenhof

Gratis probeerkaartjes als promotie voor Bravoflex in Eindhoven, Veldhoven en Waalre

EINDHOVEN - Bravoflex, het flexibele openbaar vervoer in Eindhoven, Veldhoven en Aalst-Waalre, deelt gratis probeerkaartjes uit. Om zo meer gebruikers te lokken naar de nieuwe vorm van ov. Want: ,,Onbekend maakt onbemind", aldus een woordvoerder van busmaatschappij Hermes. 

Iedereen kan op de site van Hermes  twee gratis kaartjes downloaden. Om die te gebruiken moet wel de eveneens gratis Bravoflex-app op de mobiele telefoon gezet worden. Daarna kan de gebruiker twee keer een reisje bestellen.

In juni werd bekend dat Bravoflex niet goed loopt. Dagelijks boeken niet meer dan 20 tot 25 reizigers een ritje tussen twee bushaltes naar eigen keuze. Die worden nu nog met auto's gereden omdat er zo weinig passagiers zijn. Zij betalen afhankelijk van de afstand gemiddeld vier en maximaal zeven euro, via ov-chipkaart of pinpas. 

Onder de maat

Quote

Er is heel weinig gedaan aan promotie voor Bravoflex. Dit hadden we in januari al moeten doen.

Bram Stevens, Woordvoerder Hermes Bravoflex

Dat aantal gebruikers is ver onder de maat voor de proef, constateert Hermes. En dus wordt het tijd voor meer promotie. Volgens woordvoerder Daan Stevens van Hermes is het beschikbaar stellen van gratis kaartjes de enige manier om het grotere publiek kennis te laten maken met Bravoflex. Daar is ook ervaring mee opgedaan in onder meer Nijmegen. ,,Het is een nieuw product waarvan mensen nog niet weten hoe ze het kunnen gebruiken voor hun eigen vervoer. Ze moeten het echt een keer gebruikt hebben om te zien wat het voor hen kan betekenen. Want onbekend maakt onbemind", aldus Stevens. De campagne van de gratis kaartjes wordt verder ondersteund door flyers, posters en reclame op de Hermes-site. Zodat reizigers ook weten dat ze de gratis probeerkaartjes kunnen downloaden.

Bravoflex-busje bij het station in Eindhoven. Het flexibel vervoerssysteem geeft momenteel gratis 'probeerkaartjes' weg.
Volledig scherm
Bravoflex-busje bij het station in Eindhoven. Het flexibel vervoerssysteem geeft momenteel gratis 'probeerkaartjes' weg. © Hermes/Bravoflex

In mei en juni zat er al een lichte verbetering in de reizigersaantallen, ,,maar het is nog steeds niet wat we voor ogen hebben", volgens de woordvoerder. ,,Toen hebben we ook een campagne gehouden. Maar wat dat betreft moeten we ook kritisch naar onszelf kijken. Er is heel weinig gedaan aan promotie voor Bravoflex. Dit hadden we in januari al moeten doen. In Nijmegen heeft dat gewerkt en we verwachten er hier ook veel van.” 

De uitbreiding tot heel Eindhoven was ook een logische stap volgens Stevens. ,,We zijn klein begonnen in Strijp en Eindhoven-Zuid. Maar het is natuurlijk veel makkelijker als Bravoflex in heel Eindhoven geldt. Daarom is het gebied in maart uitgebreid tot heel Eindhoven.” Heel Eindhoven? Met uitzondering dan van Eindhoven Airport. ,,Ergens moet de grens liggen. En Eindhoven Airport is een heel specifieke bestemming die toch al heel goed bereikbaar is met de bus", aldus de woordvoerder van Hermes. 

Meer geld

Eind dit jaar wordt de proef door de provincie Noord-Brabant - die het openbaar vervoer organiseert - geëvalueerd. Dan moet blijken of er reizigers zijn en of Bravoflex blijft. Maar dan moeten Den Bosch en de gemeente Eindhoven er meer geld voor uittrekken. De gemeenteraad is er niet enthousiast over, onder meer omdat Bravoflex op termijn in plaats van buslijnen gaat rijden. Nu is het systeem met het busje op afroep nog extra, bovenop de normale bussen. 

De app is te downloaden in de Google Play Store en de App Store.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven