Volledig scherm
Planners van het Elkerliek ziekenhuis overleggen over de opvang van grieppatiënten. © FotoMeulenhof

Griep-crisis in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - De griepepidemie levert steeds grotere problemen op voor ziekenhuizen, huisartsen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen.  Planbare operaties worden afgezegd, wachttijden aan de telefoon lopen op en  beddenhuizen en verpleeghuizen liggen overvol. De verwachting is dat de griepgolf nog weken zal aanhouden. 

De epidemie was aanleiding voor twee spoedoverleggen. In Zuidoost-Brabant kwamen vertegenwoordigers van de GGD, ziekenhuizen, verpleeginstellingen en zorgverzekeraars VGZ en CZ bijeen om de situatie het hoofd te bieden. Ambulancediensten, ziekenhuizen en huisartsen uit heel Brabant hadden een overleg binnen het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ). Afspraak is dat alle zorgwerkers maximaal gaan samenwerken om 'met man en macht onder deze moeilijke omstandigheden zorg te blijven leveren', stelt het ROAZ in een verklaring.  

Gevolgen

De gevolgen van de griep laten zich overal in de zorgsector gelden. Ambulancepersoneel moet wachten om patiënten af te kunnen leveren bij de spoedeisende hulpposten van de ziekenhuizen. Die kunnen patiënten, veelal ouderen met ernstige klachten, niet laten doorstromen naar de verpleegafdeling omdat daar alle bedden zijn bezet. Patiënten die wel naar huis kunnen moeten vaak in de ziekenhuizen blijven liggen omdat er geen thuiszorg beschikbaar is.  Bij de centrale huisartsenposten die in de avonduren en weekeinden open zijn lopen de wachttijden op. Ook huisartsen kampen met volle wachtkamers. 

Operaties

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven moest sinds woensdag tien procent van de planbare operaties uitstellen. Dat gaat nu om circa twintig operaties. Vorige week werden vijftien operaties uitgesteld. Het gaat daarbij uitsluitend om ingrepen die zo zwaar zijn dat de betrokken patiënt nadien in het ziekenhuis moet blijven. Kleinere ingrepen, waarbij de patiënt nog dezelfde dag naar huis mag, gaan nog wel volgens schema door. 

Het Elkerliek ziekenhuis in Helmond moest deze week ook zes ingeplande operaties uitstellen. Alle betrokken patiënten kregen daarover een telefoontje. Nieuwe afspraken worden later gemaakt. 

De regionale ziekenhuizen overwegen om de geplande open dagen in de Week van de Zorg tussen 12 en 17 maart af te gelasten. 

Volledig scherm
Een patiënten wordt behandeld in het ziekenhuis. © copyright Marc Bolsius

Dertien weken

De griepgolf houdt nu al dertien weken aan. Gemiddeld zijn per 100.000 inwoners 162 mensen getroffen door het influenzavirus. In de drie zuidelijke provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland ligt het aantal meldingen hoger met 200 gevallen per 100.000 inwoners. Ook in de drie noordelijke provincies Friesland, Groningen en Drenthe gaat het om 200 gevallen per 100.000 inwoners. De Randstadprovincies Utrecht, Noord- en Zuid-Holland scoren 160 gevallen. De oostelijke provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland zijn minder zwaar getroffen met 100 gevallen per 100.000 inwoners. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven