Grimmige sfeer tijdens Zwarte Piet-demonstratie in Eindhoven: Zes mensen aangehouden

Video+pollEINDHOVEN - Een grote groep voorstanders van Zwarte Piet zorgde zaterdagmiddag voor een grimmige sfeer in de Eindhovense binnenstad. De politie heeft moeten ingrijpen. Zes mensen zijn aangehouden voor het gooien van eieren. 

Strafrechtelijk onderzoek volgt nog. “Er zijn volop camerabeelden beschikbaar. Dus u kunt ervan uitgaan dat er meer aanhoudingen zullen volgen”, zegt burgemeester John Jorritsma.

Grens overschreden

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven vindt dat er een grens is overschreden: “In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Dat hebben we als bevoegd gezag bij de vereniging KOZP ook gefaciliteerd. De aanvraag ging over een vreedzame demonstratie, daar zijn afspraken over gemaakt en daar heeft KOZP zich ook aan gehouden. Maar eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren. Het is echt een wonder dat de vreedzame demonstranten het nog zo lang vol hielden. Ik moet als burgemeester het recht op vrije meningsuiting bewaren. Dat is vandaag onmogelijk gemaakt.”

De dag begon vredig met een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) voor de Catharinakerk. Totdat een groep van zo’n 50 tegendemonstranten zich ook verzamelde voor de kerk, om KOZP te dwarsbomen.

Poll

Ondanks het recht op demonstraties moeten protesten tijdens de intocht van Sinterklaas verboden worden

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
7286 stemmen

Eieren

Volledig scherm
Boven in beeld de grote groep voorstanders. Onder in beeld de groep van KOZP. © Chiel Timmermans

Voorstanders zongen Sinterklaasliedjes en gooiden af en toe met wat pepernoten. Naarmate de tijd verstreek werd de sfeer grimmiger. Demonstranten van KOZP werden bekogeld met eieren en een blik bier.

Rond 13.30 uur werd Sinterklaas met gejuich en zang ontvangen, maar kort daarna vlogen de eieren weer door de lucht. Onder de groep voorstanders - die inmiddels flink groter was geworden - werden tevens dozen met eieren uitgedeeld.

Vlam in de pan

Demonstranten van KOZP kozen op dat moment het hazepad, waarna de vlam in de pan sloeg. Voorstanders probeerden door de linie van agenten heen te breken, daarbij vielen rake klappen met wapenstokken. Een agent werd geschopt. Rond 14.00 uur keerde de rust terug in de binnenstad. Een veegwagen maakte de met eieren bezaaide ophoging voor de kerk schoon.

PSV-hooligans

Een groep PSV-hooligans kondigde vrijdag via sociale media een tegenactie aan als reactie op KOZP. “Mocht er op 17 november een protest zijn in Eindhoven, dan kan de demonstratiegroep een bezoekje verwachten van de harde kern van PSV”, viel er te lezen op Facebook.

De politie heeft extra agenten ingezet om de demonstraties in het gareel te houden. ,,Waar nodig treden wij op tegen mensen die de openbare orde verstoren.‘’

Intocht

Een half uurtje na de grimmige confrontatie tussen de fans van Zwarte Piet en de tegenstanders in Eindhoven, was er daarna van strijd op het 18-Septemberplein niets meer te merken. Daar werden Sint en Piet hartelijk toegezongen door honderden kinderen en ouders. Daar werd gedanst en plezier gemaakt in een gezellige sfeer.

Volledig scherm
Sinterklaasintocht in Eindhoven © Chiel Timmermans

In samenwerking met indebuurt Eindhoven