Groene binnenstad krijgt een Eindhovense steen

VIDEOEINDHOVEN - Een Eindhovense steen voor een groenere binnenstad. Zo werd de nieuwe steen voor het Eindhovense centrum dinsdagmiddag gepresenteerd. Vanaf 2020 wordt de nieuwe bestrating in fases aangelegd. Te beginnen op het Stratumseind.

Volledig scherm
Nieuwe steen voor de Eindhovense binnenstad.

Het had nogal wat voeten in aarde, de keuze voor een nieuwe bestrating. Bij eerdere herinrichtingen van het Catharinaplein en het 18 septemberplein ging er van alles mis dus het was de gemeente er aan gelegen om niet over een nacht ijs te gaan voor de binnenstad. De afgelopen maanden werden er verschillende bestratingen getest en ongeschikt bevonden. De nu gekozen bestrating heeft volgens wethouder Rik Thijs een echt Eindhovens karakter. Modern beton in een warme grijze basiskleur met een levendige structuur van kiezeltjes. In verschillende kleuren die verwijzen naar de grond waarop de stad gebouwd is. 

De nieuwe bestrating wordt gebruikt voor de stoepen. De middenbaan, het straatgedeelte, wordt uitgevoerd in asfalt of materiaal met dezelfde eigenschappen. Ook ondergronds gaat alles op de schop. Zo komt er een systeem van gescheiden riolering en de opvang van regenwater. Bovengronds komen er planten en zo'n honderd nieuwe bomen die de binnenstad een groener karakter moeten geven. Ook komt er slimme straatverlichting en komen er nieuwe bankjes en afvalbakken.

De totale kosten voor de herinrichting bedragen volgens de gemeente ruim 18 miljoen euro. Na het Stratumseind gaat allereerst de Rechtestraat op de schop. De herinrichting van de Markt is voorlopig uit de plannen gehouden. De gemeente moet nog op zoek naar financiële middelen om ook belangrijkste centrumplein her in te richten. 

Volledig scherm
Rik Thijs met een nieuwe steen voor de Eindhovense binnenstad. © Gemeente Eindhoven

In samenwerking met indebuurt Eindhoven