Volledig scherm
Bloedafname voor een hiv- test (archieffoto ter illustratie)

GroenLinks: ‘Wachttijden soa-test Helmond en Eindhoven onverantwoord lang’

EINDHOVEN - GroenLinks in Eindhoven vindt de wachttijden voor een soa-test bij de GGD in Eindhoven en Helmond te lang. De partij roept het college op tot actie om meer geld binnen te harken.

Volgens GL duurt het vaak twee weken voordat mensen met klachten aan de beurt zijn voor een soa-test. Voor anderen -zonder klachten- kan de wachttijd oplopen tot een maand. GroenLinks baseert zich hierbij op zo’n 55 meldingen die de afgelopen tijd bij de partij binnenkwamen.

Wachttijden zijn volgens GL onverantwoord lang; het risico op verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen neemt daardoor toe. Volgens GL zijn de middelen uit de pot van het RIVM oneerlijk verdeeld, vergeleken met andere regio’s zoals Amsterdam. De partij wil dat B en W actie ondernemen bij het RIVM om een hogere bijdrage uit de regeling Aanvullende Seksuele Gezondheidszorg af te dwingen.

Niet blij 

De soa-tests van de GGD zijn bedoeld voor mensen uit de risicogroepen: jongeren onder de 25 jaar, mannen die seks hebben met andere mannen en sekswerkers kunnen de tests gratis laten doen. Volgens teammanger Miranda Stellink van de GGD Brabant Zuidoost zijn mensen met klachten binnen uiterlijk zeven dagen aan de beurt. Voor anderen, zonder klachten, is de gemiddelde wachttijd vier weken. De soa-test valt onder de ‘aanvullende gezondheidszorg’. Mensen die niet tot de risicogroepen behoren, worden doorverwezen naar de huisarts.

Van ‘onverantwoord lange wachttijden’ is volgens haar geen sprake: ,,Vooropgesteld: we zijn hier zelf ook niet blij mee. Het liefst zou je willen dat mensen, met of zonder klachten, dezelfde week nog aan de beurt zijn. Maar daarvoor ontbreken de financiële middelen.”

Verschillen

Volgens Stellink wijken de wachttijden niet sterk af van andere soa-poli’s. Uit een steekproef bij vier GGD-afdelingen -Hart van Brabant, West-Brabant, regio Utrecht en Amsterdam- blijken die verschillen echter wel. Zo bedraagt de gemiddelde wachttijd bij de GGD Hart van Brabant drie weken en in West-Brabant twee. In Utrecht zijn mensen met klachten vaak binnen drie dagen aan de beurt; anderen wachten gemiddeld drie weken. In Amsterdam zijn de wachttijden nog net iets korter, maar daar draagt ook de gemeente een financieel steentje bij, aldus hoofd van de soa-poli Arjan Hogewoning. 

Volgens GL Eindhoven is er tijdwinst te boeken met kortere consulten tijdens het spreekuur bij de GGD. Die duren nu gemiddeld een half uur, aldus de partij. Dat klopt niet, volgens Stellink: de consulten zijn al verkort naar zo’n twintig minuten. Veel korter is niet wenselijk zegt ze: ,,Je wil ook het gesprek aangaan met de cliënt over het belang van veilige, gezonde seks. We hebben tenslotte ook een preventieve taak.”

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven