100 jaar Woensel. Wijkvereniging Blixembosch. Op de foto Bert Nieuwenhuis, Koby Kooikamp Jacques Borsboom en  Mark vd Sande
Volledig scherm
PREMIUM
100 jaar Woensel. Wijkvereniging Blixembosch. Op de foto Bert Nieuwenhuis, Koby Kooikamp Jacques Borsboom en Mark vd Sande © Foto van de Meulenhof

Groot-Eindhoven 100 jaar: Gebied Woensel varieerde nogal  

Groot-Eindhoven 100 jaarEINDHOVEN - De afzonderlijke voormalige dorpen hebben later van de gemeente Eindhoven de status stadsdeel gekregen. Alleen Woensel is vanwege het hoge aantal inwoners opgedeeld in een zuidelijk en een noordelijk deel.

Groot-Eindhoven Woensel
Volledig scherm
Groot-Eindhoven Woensel © ED

Gestel, Stratum, Tongelre, Woensel en Strijp gingen op 1 januari 1920 samen met Eindhoven. 
Een serie over de zes oude gemeenten, op weg naar een eeuw ‘Groot-Eindhoven’.

De grenzen waren ook vóór de annexatie niet altijd hetzelfde. Zo stond het klooster Mariënhage op Woensels grondgebied en had Eindhoven een stukje Woensel nodig voor de aanleg van het eerste treinstation dat in 1866 werd geopend. Daar staat tegenover dat het buurtschap Philipswijk gebouwd is op oorspronkelijk Sons grondgebied. Gaan we verder terug in de geschiedenis aan de hand van prof. mr. G.A.M. Strijards, dan lezen we in zijn boek Woensel, een kerkgeschiedenis voortgestuwd door vijftien eeuwen dat het middeleeuwse rechtsgebied van het dekenaat Woensel op sommige momenten reikte tot aan Tongeren in de provincie Haspengouw.

Gevraagd aan de historici Jos en Bauke Hüsken en Ben Damen naar de oorspronkelijke kern, komt er geen eenduidig antwoord. Was dat ’t Broek, waar nu de Technische Universiteit ligt? Bij de Oude Toren, nu bekend als het oudste gebouw van Eindhoven? Of rondom de Petruskerk aan de Kloosterdreef, waar ook het Woensels gemeentebestuur vergaderde? Ze komen er niet uit.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven