Volledig scherm
PREMIUM
Jongeren oriënteren zich bij Ceva Logistics in Eindhoven op een baan in de logistiek tijdens de Dag van de Logistiek, georganiseerd door het Summa College en een groot aantal transportbedrijven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Groot personeelstekort in logistieke sector in regio Zuidoost-Brabant

PollEINDHOVEN/HELMOND - Er is een gierend tekort aan logistiek personeel. Transportbedrijven en logistieke dienstverleners zitten te springen om chauffeurs. Maar vooral aan hoger gekwalificeerd personeel zoals transportplanners en teamleiders hebben logistieke reuzen in Zuidoost-Brabant een grote behoefte. Voor dit jaar zijn tussen de 1000 en 1700 nieuwe werknemers in de regio nodig. En die tekorten worden alleen maar groter.

Naar verwachting zal de groei de komende jaren aanhouden. Dat blijkt uit een onlangs opgesteld rapport van regionale opleidingsinstellingen, bedrijven en de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant. De sector profiteert van de grote bedrijvigheid in de regio die bekendstaat om haar hightech. Daardoor komen er meer banen bij logistieke dienstverleners die voor de bekende grote bedrijven in de regio werken. Ook de toenemende verstedelijking, de snelle groei van het aantal internetaankopen, en de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens zorgen voor steeds meer logistieke bewegingen. Maar de vergrijzing is een probleem. Meer dan de helft van de werkenden in de transport en logistieke sector in Zuidoost-Brabant is ouder dan 45 jaar, blijkt uit het rapport. In 2010 was dit nog zo'n 42 procent. De tekorten worden groter omdat het aantal jongeren in de sector terugloopt. De komende  jaren zijn er dan ook vooral veel nieuwe studenten nodig om aan de toekomstige vraag te kunnen voldoen. Met de huidige opleidingen kan de vraag om specifieke krachten echter niet worden ingevuld.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Werkstraf geëist tegen Eindhovense advocaat voor mishandeling en bedreiging
    PREMIUM

    Werkstraf geëist tegen Eindhoven­se advocaat voor mishande­ling en bedreiging

    BREDA - Voor de gewelddadige escalatie van de heimelijke relatie met zijn minnares en bedreiging en mishandeling van zijn echtgenote is tegen een Eindhovense advocaat een taakstraf van 100 uur geëist. Volgens de aanklager heeft de advocaat een voorbeeldfunctie en zit de maatschappij niet op zijn agressieve gedrag te wachten. Ze eiste daarom bovendien een voorwaardelijke celstraf van drie maanden met een behandeling van zijn temperament als de reclassering dat nodig vindt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven