Volledig scherm
De vliegramp bij Schiphol in 2009 geldt als uitgangspunt voor de grootschalige oefening Full Skill bij Eindhoven Airport. © ANP PHOTO MARCEL ANTONISSE

Grote oefening vliegramp op aanvliegroute Eindhoven Airport

EINDHOVEN - Wie zaterdag 13 april vanaf Eindhoven Airport vliegt, moet niet raar opkijken als hij door het vliegtuigraampje  wrakstukken ziet liggen, omringd door honderden slachtoffers en hulpverleners.  Geen paniek: het gaat om een oefening. 

Maar dan wel een hele grote. Aan de oefening Full Skill, waarbij het crisisbeheersplan van de luchthaven wordt getoetst, doen honderden hulpverleners van onder meer brandweer, ambulancedienst en politie mee. Ook worden zo'n 200 acteurs ingezet die in de huid van slachtoffers kruipen. Veiligheidsregio's zijn verplicht eens in de vier jaar een dergelijk grote, multidisciplinaire oefening te houden.  

Bij Full Skill zijn behalve de hulpdiensten ook Eindhoven Airport, de luchtmacht, marechaussee, Rode Kruis, het Openbaar Ministerie en de gemeente Eindhoven betrokken, plús zo’n vijfhonderd medewerkers van ziekenhuizen en andere instellingen. Hier wordt onder meer de instroom en behandeling van slachtoffers beoefend. 

Schiphol 

In het oefenscenario is een passagiersvliegtuig neergestort, net ten noorden van de luchthaven. Als voorbeeld is de ramp van een toestel van Turkish Airlines in 2009 bij Schiphol genomen. ,,Door een daadwerkelijke crash te nemen als input kunnen we realistischer oefenen”, aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. 

Het oefengebied ligt aan de Oirschotsedijk. Deze wordt daarvoor tussen 06.00 en 19.00 uur afgesloten tussen de Spottersweg en de Landsard. Het verkeer wordt omgeleid. De locatie is vanaf de openbare weg nauwelijks zichtbaar. Volgens de woordvoerster is dat ook de bedoeling. Niet alleen in het belang van een goed verloop van Full Skill, maar ook omdat het om een zeer realistische oefening gaat. De acteurs zijn getraind om voor slachtoffer te spelen en zijn ook realistisch gegrimeerd. ,,Voor kijkers kan de situatie op de incidentlocatie als zeer heftig ervaren worden”, aldus de woordvoerster. Belangstellenden kunnen de oefening wel volgen op het twitterkanaal van de veiligheidsregio. 

Hercules-ramp

Tijdens Full Skill zijn -om onrust of paniek te voorkomen- geen sirenes te horen of zwaailichten te zien. Omwonenden zijn om diezelfde reden al schriftelijk geïnformeerd over de oefening. Ook nabestaanden van de Hercules-ramp op Vliegbasis Eindhoven en de stichting MH17 zijn in een vroeg stadium op de hoogte gebracht.  

Bezoekers van Eindhoven Airport zullen in de terminal en omgeving volgens de veiligheidsregio niet veel merken van de oefening, die duurt van 8.30 tot 15.00 uur. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9255 stemmen