Volledig scherm
Don Rosenberg van Qualcomm © Qualcomm

Grote ruzie overnemer Eindhovense NXP met Apple

EINDHOVEN - Een knallende ruzie met een van de meest vooraanstaande klanten van Qualcomm dreigt het proces van overname van NXP in Eindhoven te verstoren. De Amerikaanse chipgigant heeft dinsdag in harde bewoordingen eerdere aanklachten van mobieltjes- en computerfabrikant Apple afgewezen.

Eerder al ontstond twijfel bij beleggers over de overname van NXP door Qualcomm voor 43 miljard euro vanwege de problemen. De koers van NXP was dinsdag circa 104 euro, onder het bod van Qualcomm van 110 euro. Dit is een aanwijzing dat beleggers ermee rekening houden dat de overname kan stranden. Terwijl vorige week Amerikaanse autoriteiten nog toestemming gaven voor de overname.

Qualcomm eist van Apple dat het de chipfabrikant niet langer schaadt door het negeren van bepalingen in meerdere overeenkomsten. Het beschuldigt Apple er zelfs van in verschillende landen de feiten te verdraaien en valse verklaringen af te leggen.

Koppelverkoop
Apple eiste vorig jaar een miljard dollar van Qualcomm en in januari nog eens 145 miljoen dollar via de Chinese rechter. Apple beschuldigt de chipmaker van een soort koppelverkoop, waarbij het bedrijf zijn licenties voor bijvoorbeeld 3G- en 4G-technologie in de iPhones alleen ter beschikking stelt als ook bepaalde chips bij Qualcomm worden aangeschaft. Terwijl die bij concurrenten vaak een lagere prijs hebben.

De reactie van Qualcomm komt erop neer dat de overeenkomsten volgens het bedrijf in goed vertrouwen met Apple zijn uitonderhandeld. Maar Apple heeft ze vervolgens geschonden of er een valse draai aan gegeven. Apple heeft zich bovendien bemoeid met overeenkomsten die Qualcomm heeft met fabrikanten die werken voor Apple.

Volgens Qualcomm gebruikt Apple in zijn iPhone7 opzettelijk niet de volledige functionaliteit van modem chips van Qualcomm. Dit om een ongelijkheid te creëren met mobiele telefoons die modem chips van concurrenten gebruiken. Tot slot bedreigde Apple Qualcomm om te voorkomen dat de chipmaker vergelijkingen zou publiceren waarin de superieure kwaliteit van iPhones met voedingschips van Qualcomm zou blijken.

Volgens bestuurder Don Rosenberg van Qualcomm erkent zijn bedrijf de rol van Apple in het ontwikkelen van mobiele telefonie. "Maar Apple had de ongelofelijke iPhone nooit kunnen ontwikkelen zonder onze fundamentele mobiele telefoon technologie. Na 10 jaar van historische groei weigert Apple de waarde hiervan te erkennen. Het bedrijf heeft een wereldwijde aanval op Qualcomm gelanceerd en probeert zijn marktpositie te misbruiken om oneerlijke licentie voorwaarden af te dwingen. Maar we gaan ons verdienmodel met kracht verdedigen en daarmee ons recht op een eerlijke vergoeding voor onze technologie."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven