Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Grote schoonmaakactie riool Eindhoven na lozing 55 kuub dierlijk vet

EINDHOVEN - Grote stukken riolering en gemalen in Eindhoven zitten onder een dikke laag dierlijk vet; het gevolg van een incident met een opslagtank vol van het spul bij het bedrijf Sonac op de Meerenakkerweg op industrieterrein de Hurk. 

Die calamiteit gebeurde afgelopen maandag. Hierbij werd een grote hoeveelheid van het dierlijk vet -afvalresten na de slacht van dieren- geloosd op de riolering. Tijdens het reinigen van de direct aangetaste stukken riool op de Hurk, bleek dat de vervuiling veel groter was dan verwacht. Ook verderop gelegen rioolleidingen en gemalen van de gemeente en het waterschap zijn vervuild. 

In totaal blijkt er 55 kubieke meter vet te zijn geloosd. Het reinigen gaat langer duren dan verwacht omdat ook gemalen zijn bevuild, aldus de gemeente. Ook vandaag nog is men met de schoonmaak bezig. Dat gebeurt met heet water. 

Geen gevolgen voor volksgezondheid 
Voor de volksgezondheid kan het allemaal geen kwaad, aldus de gemeente. Het drinkwatersysteem staat geheel los van de riolering. Wel kan er bij langdurige regenval een dun laagje vet ontstaan op vijvers, waarop de riolering overstort.  Ook dat heeft volgens de gemeente geen gevolgen voor de volksgezondheid. 

De financiële schade als gevolg van de vetlozing is nog onbekend. Mogelijk dat gemalen moeten worden gerepareerd of zelfs vervangen.  

Het bedrijf was woensdagochtend vooralsnog niet bereikbaar voor een toelichting op het incident. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven