Grote steun voor Muziekgebouw Eindhoven

videoEINDHOVEN  - De steunactie voor het Eindhovense Muziekgebouw heeft meer dan 12.000 handtekeningen opgeleverd. De steun voor het financieel wankele Muziekgebouw komt niet alleen uit Eindhoven en omgeving maar uit het geheel land en zelfs uit het buitenland.

,,Die grote steun heeft ons niet alleen verrast maar ook diep geraakt", zo zei marketeer Constance Deelen van het Muziekgebouw dinsdagmiddag. Namens actievoerders, muzikanten en personeelsleden bood Deelen de 12.000 handtekeningen symbolisch aan de Eindhovense gemeenteraad aan. 

Presidium-voorzitter Marco van Dorst (D66) nam de handtekeningen namens de gemeenteraad in ontvangst. Dat gebeurde nadat de actievoerders, net als anderhalve week geleden bij een actiebijeenkomst op het Stadhuisplein, opnieuw een hoop herrie hadden gemaakt.  Om de ernst van de situatie te onderstrepen bracht violist Wouter Vossen dinsdagmiddag ook een sonate ten gehore in de Burgerhal van het Stadhuis. 

Het Muziekgebouw (MGE) heeft te kampen met een jaarlijks gat op de begroting van 5 ton. Het gemeentebestuur wil de subsidie - 4,6 miljoen euro - echter niet verhogen, en vindt dat het MGE de tering naar de nering moet zetten. Volgens het Muziekgebouw gaat dat echter ten koste van de kwaliteit van de programmering. 

Om de problemen op te lossen, hebben gemeente, MGE, Brainport en de provincie een actieplan gemaakt. Dat is dit weekend bij het college ingeleverd. Wat er in staat, is niet bekend. Op 16 april wordt het plan door de gemeenteraad besproken. 

Volledig scherm
Actievoerder voor behoud van de kwaliteit van de programmering van het Eindhovense Muziekgebouw. © Hans Vermeeren

In samenwerking met indebuurt Eindhoven