Volledig scherm
© Thinkstock

Grote tekorten jeugdzorg bij 18 gemeentes in Zuidoost-Brabant

EINDHOVEN - Een jongere die suïcidaal is, een leerling met autisme, een kind dat mishandeld wordt. Krijgen ze komend jaar goede hulp? Zorgbestuurders in de regio zijn bang van niet.

Van de 21 regiogemeenten worstelen er 18 met grote tekorten op jeugdzorg. Ze hebben een brandbrief opgesteld: Het rijk móet te hulp schieten met extra geld, anders kunnen ze geen goede hulp inkopen. Acht jeugdzorg-wethouders uit Asten, Cranendonck, Eersel, Eindhoven, Helmond, Someren, Veldhoven en Waalre stappen maandag in de bus naar Den Haag om de brief persoonlijk te overhandigen aan de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid.

Regeerakkoord

Alle regiogemeenten hebben te maken met grote tekorten op jeugdzorg, op Oirschot, Son en Breugel en Reusel-de Mierden na. Dit speelt in heel Nederland, in totaal komen 100 gemeenten 300 miljoen euro tekort. In zijn Regeerakkoord belooft het nieuwe kabinet drie jaar lang 18 miljoen per jaar extra. ,,Volstrekt ontoereikend. Het staat in geen verhouding tot het probleem waar wij mee kampen", aldus de regio.

Toen gemeenten in 2015 jeugdzorg van het rijk overnamen zat er meteen een korting op het budget. Het idee was dat zij sneller 'achter de voordeur' komen en ingrijpen, zodat jongeren minder dure specialistische zorg nodig hebben. 'Op dit moment is dit effect nog onvoldoende zichtbaar', aldus de regiogemeenten. Er is juist een 'piek in hulpvragen'. Ze denken dat dit een tijdelijk effect is.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven