Grote vraagtekens bij proef Eindhoven Airport met plantenschermen

EINDHOVEN - Het idee om omwonenden met plantenschermen te beschermen tegen vliegtuiglawaai van Eindhoven Airport leidt overal in het land tot opgetrokken wenkbrauwen. "Groen werkt niet", zo zeggen instanties die zich bezig houden met geluidswering.

In zijn besluit om Eindhoven Airport te laten groeien nam het kabinet eerder ook de doelstelling op om nieuwe manieren te vinden om vliegtuiglawaai terug te dringen. Theo van Veen van Netherlands Aerospace Centre (NLR) presenteerde dinsdag het plan voor een experiment met de aanleg van plantenschermen op terrein rondom de luchthaven of bij omwonenden in de tuin.

Quote

Groen is geen alterna­tief. Pas bij hele forse diepe bebossing is er sprake van geluiddem­ping

Woordvoerster Rijkswaterstaat


Maar groen houdt lawaai helemaal niet tegen, zo meldt onder meer Rijkswaterstaat. "We gebruiken langs de snelweg altijd geluidsschermen van beton of andere harde materialen. Groen is geen alternatief", zo laat een woordvoerster weten. "Pas bij hele forse diepe bebossing, van 40 tot 50 meter, is er sprake van geluiddemping." "Groenstroken met bomen en stuiken vormen een akoestisch vergiet. Geluid gebruikt wind als 'voertuig', als de wind door een heg gaat gaat het geluid er ook zonder problemen doorheen', aldus Jan Kramer van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. "Het werkt gewoon niet. Al helemaal niet tegen geluid van vliegtuigen, want dat komt van bovenaf. Dat is niet mijn mening of zo, het is onderzocht, dat zijn gewoon feiten. Het enige wat je kan doen bij geluidsoverlast van vliegtuigen is isolatie van woningen."

'Dichte massa'
"Groen werkt niet", zegt ook Jan-Willem Takkenberg van het Bureau Sanering Verkeerslawaai, de overheidsinstantie die maatregelen neemt tegen lawaai van rail- en wegverkeer in Nederland. "Begin jaren tachtig is er wel mee geëxperimenteerd, vlak na de invoering van de wet geluidhinder." Men probeerde toen wilgentenen aan elkaar te laten groeien tot een geluidswand. "Inmiddels weten we dat je een dichte massa nodig hebt om geluid tegen te houden, van tien kilo per vierkante meter. Daarmee bereik je een reductie van 20 dB. Mensen hebben ondertussen wel vaak het idee dat groen geluid iets tegenhoudt, omdat het geruis van bladeren het lawaai maskeert. Maar in feite doet het groen niets."

Bamboe
Toch loopt er momenteel wel een proef op dit gebied, opgezet door de provincie Noord-Holland. In oktober 2015 heeft zij langs de Schagerweg in Langedijk een strook bamboe laten planten. Dit voorjaar worden de eerste metingen gedaan om te controleren of de aanname dat de stengels herrie 'absorberen' klopt en of ze dus een alternatief zijn voor een geluidsscherm van beton of glas. "Dat is dus gericht op geluid dat van opzij komt, niet op geluid van boven. En de strook bamboe is zes meter breed. Hij neemt dus heel veel ruimte in", tekent Kramer aan. "De gedachte is aardig, maar ook als het werkt blijft de praktische toepassing heel moeilijk. Voor een particulier is het in ieder geval geen optie."

'Nieuwe combinaties'
Geconfronteerd met deze kritiek, zei van Veen dinsdagmiddag dat hij alleen met het ED wilde praten als de werkgroep innovatie van de Uitvoeringstafel Eindhoven Airport hiermee instemt. De secretaris vond dat goed, maar kwam hier na overleg met de voorzitter - de Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs - op terug. In plaats daarvan stuurde de secretaris dinsdagavond een mail: 'Qua geluidsreductie is er inderdaad al ervaring en kennis over wat geen verbetering in de dagelijkse beleving oplevert. De werkgroep richt zich daarom ook op het onderzoeken waar mogelijk wél nog verbetering te realiseren is, al dan niet in nieuwe combinaties van maatregelen waarvan het effect nog niet of nauwelijks bekend is. Zo denken we bijvoorbeeld aan het testen van de geluidsabsorptie van verschillende soorten planten. Het is met name de combinatie van plant en voedingsbodem die we gaan optimaliseren qua absorptie.'

Volledig scherm
Experiment met bamboe van de provincie Noord-Holland in de gemeente Langedijk. De strook bamboe moet geluid van de nabijgelegen weg absorberen, is het idee. De bamboe is in oktober 2015 geplant en moest eerst groeien. In het voorjaar van 2017 worden de eerste metingen gedaan. © ED
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven