Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Grote zorgen in raad en Kamer om chaos bij Eindhovens Centrale24

EINDHOVEN - Er moet onmiddellijk worden ingegrepen bij zorgcentrale Centrale24, de Eindhovense onderneming die waakt over de veiligheid van duizenden cliënten van zorginstellingen als Lunetzorg, Archipel en Vitalis. Dat vindt het Eindhovense gemeenteraadslid Tjerk Langman van de LFP. 

In een brief op poten aan het Eindhovense stadsbestuur vraagt de LPF daarom om acute maatregelen van het college van B en W die de veiligheid van de cliënten moeten waarborgen. 

De kwestie bij Centrale24 werd eerder deze week door het Eindhovens Dagblad aan de kaak gesteld, nadat vier medewerkers en een oud-medewerker anoniem hun verhaal deden over deze kwestie. Volgens deze klokkenluiders worden de cliënten van de centrale bewaakt door onervaren en overbelast personeel en wordt er zelfs personeel geworven onder studenten. 

Angstcultuur bij Centrale24

Er zou bovendien sprake zijn van een angstcultuur waardoor medewerkers misstanden niet durven te melden en dat zou weer leiden tot veel ziekteverzuim. Pogingen om de kwestie via de ondernemingsraad aan de kaak te stellen zijn tot op heden vruchteloos gebleken, blijkt uit hun verhalen.   

Behalve in de Eindhovense gemeenteraad hebben de problemen bij Centrale24 ook in de Tweede Kamer tot vragen geleid. PvdA-Kamerlid John Kerstens vraagt aan minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid ook om ingrijpen in deze kwestie die hij ‘schandalig voor een rijk land als Nederland’ noemt. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven