‘Haag van liefde’ rond Al-Fourqaan moskee Eindhoven

VideoEINDHOVEN - Ruim zestig demonstranten toonden zondagavond tijdens een kleine manifestatie bij de Al Fourqaan moskee in Eindhoven met bloemen en stoepkrijt dat ze niets willen weten van anti-islam demonstranten.

Marieke Stam en Nihal Esma Ahmis, de twee organisatoren van de spontane actie, waren verrast door de komst van ruim zestig ‘betrokken Eindhovenaren’. ,,Dit gebeurt omdat we willen laten zien dat Eindhoven groter is dan Pegida en groter dan de haat die zij uitdragen”, zegt Stam. ,,We willen laten zien dat heel veel mensen solidair zijn met moslims. We willen hier een heg van solidariteit en liefde creëren.”

Maandagavond

Rond de Al Fourqaan moskee aan de Otterstraat in Eindhoven en de directe omgeving zijn zware veiligheidsmaatregelen van kracht vanwege de demonstratie van anti-islambeweging Pegida bij de moskee, maandagavond bij de start van de Ramadan.

Omwonenden zijn schriftelijk op de hoogte gesteld van de maatregelen die de Eindhovense burgemeester Jorritsma heeft genomen in overleg met de politie, de officier van justitie en het moskeebestuur. Zij worden in de brief om begrip gevraagd voor de maatregelen die zijn bedoeld om de veiligheid van zowel demonstranten als wijkbewoners en moskeebezoekers te garanderen.

Demonstratie bloemen en stoepkrijt bij moskee Eindhoven
Volledig scherm
Demonstratie bloemen en stoepkrijt bij moskee Eindhoven © Dave Hendriks

Extra camera's

Vrijdag zijn extra camera’s opgehangen rond de moskee en in de omgeving die daar tot maandagavond blijven. Het parkeerterrein voor de moskee wordt vandaag vrijgemaakt van auto’s. Rond de parkeerplaats en de omliggende wegen komen hekken te staan.

Ook rond andere moskeeën in Nederland zijn tijdens de Ramadan aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Aanleiding zijn recente incidenten, zoals een aanval op een moskeebestuurder in Waddinxveen en een brandstichting in Drachten. Ook de aanval op twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, in maart waarbij vijftig doden vielen is aanleiding voor extra waakzaamheid.

Volledig scherm
© Foto Meulenhof / Dave Hendriks
Volledig scherm
© Foto Meulenhof / Dave Hendriks

In samenwerking met indebuurt Eindhoven