Volledig scherm
PREMIUM
TU/e-onderzoekers prof. Patricia Dankers (r) en ing. Dan Jing Wu met hun vaasjes met menselijke cellen erop. © Jean Pierre Reijnen/ Fotomeulenhof

‘Half menselijke vaasjes’ TU Eindhoven verbinden wetenschap met kunst

EINDHOVEN - Het lijken drie mini Delfts blauwe porseleinen vazen, maar niets is minder waar. De miniaturen zijn ontwikkeld en geprint door onderzoekers van de TU/e en belangrijker nog: ‘half menselijk’. Vanaf woensdag zijn replica’s ervan te zien tijdens een expositie in het beroemde museum Centre Georges Pompidou in Parijs.

Het idee kwam van kunstenaar Hongjie Yang uit Eindhoven. Hij is gefascineerd door het idee dat de wetenschap menselijke cellen buiten het lichaam kan laten groeien, zelfs op driedimensionale structuren. Dus ook op zoiets gewoons als een vaas. Maar wat krijg je dan? Een halfmenselijk object? Yang ontwierp de vormen van de vaasjes en benaderde TU/e-hoogleraar Patricia Dankers en ingenieur Dan Jing Wu om ze te ontwikkelen. Dankers en Wu doen onderzoek naar de ontwikkeling van nieuwe biomaterialen om het herstel van weefsels te sturen. Dat gebeurt vanuit het groter doel om beschadigd of ziek weefsel bij patiënten te kunnen herstellen of vervangen, de zogeheten regeneratieve geneeskunde. Maar niet eerder probeerden ze menselijk materiaal op een vaas(je) te kweken. ,,Nee’’, lacht Dankers, ,,waarom zou je dat op een vaasje doen? Maar het idee van Yang biedt ons de mogelijkheid om op versimpelde wijze aan het grote publiek te laten zien hoe de wetenschap menselijke cellen kan laten groeien op nieuwe synthetische materialen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven