Volledig scherm
Halina Witek © Rene Manders

Halina Witek (1945-2019), oud-directeur theater Het Klein in Eindhoven overleden

EINDHOVEN - Ze zwaaide jarenlang de scepter over Theater Het Klein in Eindhoven, dat in 2005 vanwege het stoppen van subsidie dicht ging. Voormalig directeur Halina Witek is naar nu bekend is geworden onlangs overleden. Ze werd afgelopen dinsdag begraven.

Witek groeide op in Polen, studeerde daar bouwkunde en deed de kunstacademie. Vanaf haar achtste was ze al met pantomime-theater bezig. Later leerde ze Eindhovenaar Paul Glimmerveen kennen. De twee trouwden, Halina kwam naar Nederland en ze openden in hun huiskamer aan de Prins Hendrikstraat in Eindhoven een pantomimetheatertje. 

In 1976 begon Witek met haar man Theater Het Klein aan de Paradijslaan in Eindhoven. Honderden mensen volgden bewegings- en pantomimecursussen bij haar, onder wie de bekende mime-clown Arno Huibers. Later specialiseerde Halina zich in abstracte mime, butoh dans (Japan), Pencak Silat (Indonesië) en Rak Sharki (buikdans uit Jemen). Paul deed de zakelijke en organisatorische kant van het theater, Halina de artistieke. 

De gemeente Eindhoven nam in 1984 Het Klein over. Het echtpaar bleef het theater leiden.

Glimmerveen overleed in 1996 op 48-jarige leeftijd aan kanker. Witek besloot verder te gaan met Het Klein. ‘Ik heb een sterk ontwikkeld overlevingsmechanisme, dat zal mijn Poolse achtergrond wel zijn’, zei ze daar zelf toen over. 

Witek kreeg in 2002 de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen