Hans van Nooijen vroeg de arts om het tijdstip van overlijden van zijn moeder iets aan te passen, zodat de sterfdatum 19 september werd.
Volledig scherm
Hans van Nooijen vroeg de arts om het tijdstip van overlijden van zijn moeder iets aan te passen, zodat de sterfdatum 19 september werd. © FotoMeulenhof

Hans van Nooijen uit Oirschot wilde datum bevrijding Eindhoven niet als sterfdatum moeder

BEVRIJDING 75 JAAROIRSCHOT - Hans van Nooijen uit Oirschot vroeg aan de dokter of zijn moeder een andere sterfdatum kon krijgen dan 18 september 2000, want hij wilde niet elk jaar bij de bevrijding denken aan haar overlijden.

Charlotte Hentke, de moeder van Hans van Nooijen, stierf op 18 september.
Volledig scherm
Charlotte Hentke, de moeder van Hans van Nooijen, stierf op 18 september. © FotoMeulenhof

‘Mijn moeder kwam uit Aken. Ze was in de jaren dertig naar Eindhoven gekomen om te werken bij Philips. Daar heeft ze mijn vader leren kennen. Ze heeft de Nederlandse nationaliteit aangenomen en is een echte Eindhovense geworden. Ze was PSV-supporter en sprak Nederlands zonder Duits accent.”

Loempiaatje

Charlotte Hentke heette de moeder van Hans van Nooijen (81). Ze woonde in de oorlog met haar gezin in de Hendrik Casimirstraat. Zoon Hans was zeven jaar tegen het einde van de oorlog en herinnert zich van de bevrijding nog dat hij bij zijn vader op de schouders zat, in de Vrijstraat. ,,We gingen daarna een loempiaatje eten bij Sang Lee, een van de eerste Chinezen in Eindhoven. Dat was een hoogtepunt voor mij. Buiten de deur eten hadden we nog nooit gedaan.”

Een verhaal dat Hans van Nooijen vaak heeft verteld over zijn moeder, speelt voor de bevrijding, tijdens de bezetting. ,,Ik schoot een bal in de tuin bij een Duitse militair. Hij kwam naar buiten om me uit te schelden. Mijn moeder hoorde dat en begon terug te schelden, in het Duits. Mijn vader zei nog: 'Lotte, Lotte, rustig, rustig, rustig.' Maar ze was kwaad en vond dat die man mij niet hoefde af te blaffen. Mijn moeder was van alles, maar niet pro-Hitler en wat dat betreft voor honderd procent te vertrouwen."

Eer en geweten

Het gezin Van Nooijen (81) rolde vrij goed door de oorlog, moeder Charlotte werd uiteindelijk 89 jaar. ,,In 2000 was ze in haar negentigste levensjaar. Op 18 september was ik toen 's avonds nog bij haar. De volgende morgen belde de huishoudster om te zeggen dat moeder dood was. Ze was waarschijnlijk de avond ervoor tussen elf en twaalf uur gestorven. Op 18 september dus."

,,Ik heb de arts gevraagd of hij kon vaststellen dat het iets later was, op 19 september. Ik wilde niet ieder jaar tijdens de viering van de bevrijding aan de sterfdag van mijn moeder herinnerd worden. De dokter zei dat hij dan naar eer en geweten wel kon vaststellen dat moeder om kwart over twaalf was overleden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven