Volledig scherm
© Bart-jan Van Rooij

Hele land in de beton-stress na ongeval met parkeergarage Eindhoven Airport, maar waar is de politiek?

EINDHOVEN - Het is alsof de parkeergarage van Oegstgeest is ingestort. En niet die bij Eindhoven Airport. Want de Eindhovense gemeenteraad maakte zich tot dusver niet al te sappel over het ongeval van 27 mei, waarbij de stad dankzij een hoge temperatuur ontsnapte aan een ramp mét slachtoffers. In de Eindhovense politiek is het al maandenlang zo goed als muisstil over dit onderwerp.

Dat is opvallend want de impact is gigantisch. De bouwwereld raakt er niet over uitgepraat. In het hele land zijn gemeenten door Den Haag opgedragen om te speuren naar gebouwen met dezelfde zwakheden. Deze week maakte de gemeente Eindhoven bekend daarvoor 135.000 euro uit te moeten trekken.  

De stilte over de parking in Eindhoven werd vrijdag plots verbroken. Toen het ED diverse raadsleden de afgelopen dagen vroeg waarom de kwestie binnen de muren van de raadszaal geen enkele rol van betekenis speelt, kwamen het CDA en de LPF alsnog in actie met het opstellen van raadsvragen. 

Over het toezicht in de stad is immers genoeg te vragen. Dat werd vorig jaar duidelijk in een heel ander dossier. De provincie constateerde toen dat de gemeente tekort schoot bij het controleren van de brandveiligheid van zorginstellingen. 

Aandacht

Alle reden dus om kritisch te zijn. Het roept de vraag op waarom gemeenteraadsleden ook nu niet massaal aan de bel trekken. We vragen het Tom Meylink van de VVD, die Eindhoven Airport in zijn portefeuille heeft. ,,Er zat nogal wat tijd tussen de onderzoeken en de instorting, dan ebt de aandacht wat weg. Wanneer is dat ding ook alweer ingestort?", zegt Meylink, die uiteindelijk doorverwijst naar partijgenoot Joost de Jong. 

,,Het klopt, het is vooralsnog erg stil geweest", bekent De Jong. ,,In juni heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek aangekondigd. Daarin wordt ook de rol van de gemeente betrokken. Er wordt met iedereen gepraat, tot aan de burgemeester toe. Bovendien is er weinig tot geen financiële impact voor de gemeente. Er is ook helemaal geen reden om aan te nemen dat gemeentelijke procedures van het toezicht niet hebben gefaald, daar hebben we geen enkele aanwijzing voor." 

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Ingrijpen

Quote

Als dat waar is dan moeten we de komende weken alle feiten maar eens op een rij zetten

Joost de Jong (VVD)

Daar denkt hoogleraar Rob Nijsse van de TU Delft heel anders over, werd in de krant van afgelopen woensdag duidelijk. Hij heeft niet openbare stukken die in het bezit zijn van deze krant bestudeerd en hij concludeert uit de notities van bouwtoezicht dat de gemeente had kunnen én moeten ingrijpen. De bouw had moeten worden stilgelegd omdat er op diverse plekken scheuren zaten. Nieuwe foto's, die niet in de tot nu toe gepubliceerde onderzoeksdossiers zitten, tonen aan dat de scheuren er al waren vóór het laatste bezoek van de toezichthouder van de gemeente. De beelden zijn tenminste twee dagen voor zijn bezoek gemaakt door een onderaannemer. Die heeft daarvan melding gemaakt bij verantwoordelijk bouwbedrijf BAM. Een gemeentelijk woordvoerder liet eerder deze week in antwoord op vragen weten dat 'tijdens de bouw geen forse scheurvorming is waargenomen door de bouwinspecteur'.

Bouw-professor Nijsse toonde zich in het artikel geschokt over het falende toezicht en signaleert dat de gemeente niet opgewassen is tegen de krachtige bouw-mastodonten zoals BAM. VVD'er De Jong: ,,Dat artikel heb ik nog niet gelezen. Als dat waar is dan moeten we de komende weken alle feiten maar eens op een rij zetten."

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen

Burgemeester

Is er dan helemaal niets gebeurd binnen de muren van het gemeentehuis? Direct na de ramp zijn mondeling vragen gesteld door drie partijen. ,,Laten we nu niet hijgerig en haastig worden", zei burgemeester Jorritsma daarop. ,,Ik heb geen enkele behoefte aan speculatie. Ik heb geleerd dat je niet moet huilen voordat je slaag krijgt. Ik weet niet of we aansprakelijk worden gesteld want ik weet niet of er fouten zijn gemaakt en wie ze heeft gemaakt." Tijdens een volgend mondeling vragenrondje in oktober op initiatief van het CDA zei Jorritsma dat er tijdens het toezicht 'geen afwijkingen zijn geconstateerd'. 

Volgens LPF'er Rudy Reker praat Jorritsma in de wandelgangen raadsleden wel bij maar probeert hij dat binnenskamers te houden. Zijn partijgenoot Mari Nijs, die een bouwadviesbureau heeft, vindt dat er alle reden is om te vragen om opheldering van het gemeentelijk toezicht. Hij zegt de komende dagen met een uitgebreide vragenlijst te komen. Het CDA diende vrijdag vragen in. CDA-raadslid Paul Leenders wil onder meer weten hoe het komt dat gemeente niet over benodigde informatie beschikte om toezicht te houden. 

Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
Volledig scherm
© fotopersburo Bert Jansen
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven