Denvis en Dikke Dennis
Volledig scherm
Denvis en Dikke Dennis © ED

Helldorado in Klokgebouw: rockfestival als een ontspoorde achtbaan

EINDHOVEN - Rockband Triggerfinger is zaterdag 18 november in Klokgebouw hoofdact van het nieuwe festival Helldorado. Naast bands zijn er worstelaars, stuntmannen, strippers, comedians en messentrekkers. ,,Er zijn al zat gewone rockfestivals."

Na het Eindhovense Speedfest, het meest vuige rock-'n-rollfeestje van Nederland, waarvan hij met zijn band Peter Pan Speedrock tien jaar lang steunpilaar was, bezwoer Peter 'Piet' van Elderen (1966) nooit meer een festival te organiseren. Veel te veel gedoe. Dus toen zijn band gelijk met Speedfest de speedrockgitaren aan de wilgen hing, stortte Van Elderen - rebelse telg uit de 'oerdegelijke' Brabantia-familie - zich op de beeldende kunst, die andere passie. Maar het rock-'n-rollbloed kruipt waar het niet gaan kan, dus komt hij nu met Helldorado, georganiseerd samen met The Event Warehouse (o.a. Speedfest, Paaspop, ScumBash, We Are Electric).

Messenact Death Do Part Us  Danger Show
Volledig scherm
Messenact Death Do Part Us Danger Show © ED

Fratsen
Helldorado is géén Speedfest 2.0, benadrukt Van Elderen. ,,We varen echt een nieuwe koers. Aan de ene kant de rock-'n-roll van Speedfest, maar aan de andere kant een grote side show, met comedy, stunts en andere malle fratsen. Een zwart-humoristische freakshow waarmee we de rafelrandjes opzoeken. Er zijn al zat gewone rockfestivals. Bezoekers moeten na afloop het gevoel hebben dat ze in een ontspoorde achtbaan hebben gezeten."

Als Van Elderen vroeger als kind ergens het geluid van de kermis hoorde, bekroop hem altijd hetzelfde gevoel: ,,Dáár wil ik bij zijn, daar is iets te beleven. Ik ben als beeldend kunstenaar visueel ingesteld. Op het podium moet ook iets te zien zijn, vind ik, dat is de blauwdruk van het festival. We deden dat met Peter Pan vroeger ook met vuurspuwers en Dikke Dennis in een Elvispak."

Die laatste is er nu ook weer bij, met een speciale comedy-act met de Eindhovense rocker Denvis. Dikke Dennis en Denvis treden op in de 'Comedy Chapel', een speciaal voor het festival ingerichte ruimte in het Klokgebouw, in de voormalige rookruimte, de trap op. ,,Alleen al voor de aankleding hiervan moeten de mensen een kaartje kopen, zo mooi."

Sexy
Van Elderen raakte mede geïnspireerd door de vaudeville en vintage 'cabaret'-optredens in Blue Collar Theater op Strijp-S, georganiseerd door Quintijn Lohman, voorman van gipsy/rock/soulband Tigre Blanco, ,,de ultieme Helldorado-band", die er dan ook staan. ,,Ik ontdekte daar de Death Do Us Part Danger Show. Geweldige, sexy messenact, die we nu ook hebben."

Ook een band als The Urban Voodoo Machine uit Engeland is Helldorado ten voeten uit, zegt de Eindhovenaar. ,,Theater met zwarte humor, circus en gave, rauwe muziek. Artiesten als Mark Lanegan (ex-Screaming Trees -red) of Nick Cave zouden hier ook prima passen, al is die laatste helaas wat te hoog gegrepen. Met Woven Hand (opvolger van 16 Horsepower -red) ben ik ook lang bezig geweest. En metalbands Mastodon en Ghost (Zweden met gewaden en maskers -red) had ik ook wel willen hebben. En trouwens ook botsautootjes voor de deur."

Triggerfinger
Volledig scherm
Triggerfinger © Diego Franssens

Volgend jaar

Iets voor de volgende editie? ,,Zover denken we nog niet. Eerst maar 's kijken hoe deze loopt." Tussen de 4.000 en 5.000 bezoekers moet lukken, denkt Van Elderen. ,,Maar minder is ook geen ramp. Iedereen moet vooral alles kunnen zien, dit is veel meer dan Speedfest ook een kijkfestival."

De muzikant Peter van Elderen schittert zelf door afwezigheid. Hij is tegenwoordig fulltime beeldend kunstenaar. ,,Al ligt de laatste tijd het beelden maken even op z'n gat en ben ik toch weer met muziek bezig. In het begin miste ik het optreden en Peter Pan nauwelijks, maar de laatste tijd spelen de afkickverschijnselen toch steeds meer op. Ik heb wel wat nieuwe muziekprojecten. De ene is keihard hakken met een drummer en met snoeiharde riffs, de ander wat rustiger, met mijn partner Eva. Jullie komen er binnenkort wel achter!"

Hellodorado, 'The Incredible Rock & Roll Freak Show', zaterdag 18 november Klokgebouw, van 13.00 tot 01.00 uur. Helldorado.nl

Tips van Peter van Elderen

-The Darkness. Engelse glamrockband, scoorde in 2003 een wereldhit met I believe in a thing called love. ,,Ik twijfelde hier over, dacht dat het iets was uit het verleden. Maar ze geven nog steeds waanzinnig goeie shows. Hebben ook nog steeds grote vaste schare fans."

-The Rock 'n roll Wrestling Bash. ,,We hebben deze act op tournee gezien in Duitsland. Een rockband met Mexicaanse showworstelaars, met daar tussendoor stripteasedanseressen. Eén groot feest."

-Tyler Bryant & The Shakedown. Veebelovende Amerikaanse rockgitarist. ,,Heel gaaf dat we die hebben. Heeft net de hele wereld over getoerd met Guns 'n Roses."

-Mambo Kurt. Maffe Duitser die foute covers speelt. Op een orgel. ,,Hoog kermisgehalte. Ultiem vermaak. Niet iedereen trekt dit. Ik wel."

-Kid Congo and the Pink Monkey Birds
,,Wanneer kun je nou iemand zien die én in The Gun Club, én bij The Cramps én bij Nick Cave heeft gespeeld. In België gezien op Sjock, geweldige show."

Verder o.a. op het programma: Orange Goblin (een van de belangrijkste stonerrockbands van Engeland), Red Fang (stoner, VS), Nashville Pussy (hardrock, VS), Lords of Altamont (VS), La Muerte (B), Fifty Foot Combo (straffe surf uit Gent) en comedians Bob Slayer, Jeroen Leenders, Bram Martens, Lucy Hopkins, Captain Catastrophy (stunts), Imperial State Electric (met leden Hellacopters en Datsuns), Komatsu (Eindhoven), Dennis & Denvis, Cunning Stunts Cabaret, Birth of Joy en Dead Elvis & His One man Grave.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven