Volledig scherm
Huizen die te koop staan in de Helmondse wijk Brandevoort. © Jurriaan Balke

Helmond en Son profiteren van oververhitte woningmarkt Eindhoven

EINDHOVEN/HELMOND/SON - Kopers genoeg maar een tekort aan huizen in de grote stad. En dus kijkt de woningzoekende in Eindhoven noodgedwongen ook over de stadsgrenzen. In Helmond en Son en Breugel bijvoorbeeld. Het aantal verkochte woningen in Eindhoven nam in het derde kwartaal van 2017 af met 4,5 procent. Ter vergelijking; landelijk werden er 0,8 procent minder huizen verkocht.

Dat schrijft makelaarskantoor Van Santvoort, met vestigingen in Eindhoven, Helmond, Eersel, Nuenen en Deurne marktleider in Zuidoost-Brabant, in zijn kwartaalrapport. Grote probleem is dus het aanbod en vooral het gebrek daar aan. Landelijk was het aanbod al 35 procent minder maar in Eindhoven kwamen er zelfs 42 procent minder woningen op de markt. 

Tussenwoning en appartement
Vooral de goedkopere tussenwoning en het duurdere appartement ontbreken in het huidige aanbod. Behalve voor hoogbouw is er zeker ook een markt voor laagbouw in de stad, noteert het makelaarskantoor.  

Eerder constateerde Van Santvoort al dat het tekort alleen opgelost kon worden door maar één ding: 'bouwen, bouwen, bouwen'. Directeur Pieter van  Santvoort voegt daar in zijn analyse nu aan toe dat dat dan vooral 'sneller, sneller, sneller' moet gaan om enigszins tegemoet te komen aan de marktvraag.

Tegenover de oververhitte markt in Eindhoven staat dat Zuidoost-Brabant landelijk te boek staat als een regio met een ruime woningmarkt. Hier groeide het aantal woningen dat te koop stond nog wel met zo'n 19 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar Van Santvoort plaatst wel een belangrijke kanttekening: de regio kent meerdere gezichten. Zo profiteren bijvoorbeeld Helmond en Son en Breugel van de krappe markt in Eindhoven. Kopers wijken uit naar bijvoorbeeld Brandevoort en Sonniuspark. Het aantal verkopen in Helmond steeg met 25 procent. 'De glorietijden van nieuwbouwwijk Brandevoort kunnen herleven als gemeente en ontwikkelaars gas geven bij het uitvoeren van de nieuwbouwprojecten', schrijft Van Santvoort. In Son en Breugel steeg het aantal serieuze zoekers fors tot 1661, maar daalde het aanbod met 48 procent. De komende tijd wordt daar wel weer meer gebouwd. 

Andere gemeenten
Ook nuanceert de makelaar het beeld van de ruime markt in andere gemeenten. Zo blijkt het grote aanbod in Waalre vooral bepaald door de dure vrijstaande woningen, terwijl er een tekort is aan gewone tussenwoningen. Ook in bijna alle andere gemeenten is er volgens Van Santvoort ruimte om tussenwoningen te bouwen omdat daar wel veel vraag naar is. In Best is er inmiddels echt sprake van een krappe woningmarkt op alle terreinen. Terwijl in Nuenen het tekort aan appartementen opvalt.  

De krapte op de woningmarkt laat zich ook in de gemiddelde woningprijzen zien, aldus Van Santvoort. Die stegen met zo'n 8,3 procent in de regio Eindhoven tot 266.000 gemiddeld; in de stad zelfs met 14 procent. In Helmond was dat 1,6 procent en 267.000 euro. Landelijk stegen de gemiddelden met 9 procent  tot 258.000 euro in een jaar tijd. Dat is een record. Landelijk wordt overigens meer dan een kwart van de woningen boven de vraagprijs verkocht.  

Volledig scherm
Marc van Houtum en Claudia van Gorp uit Eindhoven. Ze hebben een huis gekocht in Brandevoort omdat er in de stad niet veel te koop is op het moment. © xxx

Brandevoort
,,Als we de keuze hadden gehad, hadden we in Eindhoven gekocht. Maar we zijn een paar keer uitgeloot en andere woningen waren te duur. Daarom hebben we uiteindelijk voor Brandevoort gekozen." Marc van Houtum en Claudia van Gorp verkassen daardoor binnenkort van Eindhoven naar Helmond.

De twee dertigers willen kinderen en daarvoor is hun eenkamerappartement in de Eindhovense binnenstad te klein. ,,We kiezen voor een nieuwbouwwoning, dat is fijner. We zijn begonnen met zoeken in Eindhoven. Hebben ons ingeschreven voor twee projecten, zoals in Blixembosch, maar zijn uitgeloot. Andere projecten, zoals Dok40 aan het kanaal in Eindhoven zijn te duur en Strijp-R komt pas later. Dus zijn we gaan kijken in Someren, Geldrop en Brandevoort. We hebben uiteindelijk gekocht in het project Buitenhoeve/Stepekolk. Dit zijn fijne huizen in een kindvriendelijke omgeving en de prijs is goed. Dit kunnen we ook nog met één salaris betalen. En het ligt gunstig om met het openbaar vervoer naar Eindhoven te gaan. Someren zou dan toch lastiger worden."

,,In Eindhoven zie je veel projecten met lofts, zoals in de oude Philipsgebouwen, of in de duurdere prijsklasse. En als er eens iets goedkoper is, zoals in Blixembosch, dan is er zoveel animo voor dat we er niet voor in aanmerking komen. Ik woon al 25 jaar in Eindhoven, sinds mijn elfde. Nu wordt het toch Helmond. Dus wat wordt even aanpassen." 

Volledig scherm
Bart en Christel Coppens voor hun woning in aanbouw in Son en Breugel © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Son en Breugel
,,Als er toen zo'n kavel in Eindhoven beschikbaar was geweest, op een prettige locatie, dan hadden we die wellicht gekocht. Maar dat is maar een deel van het verhaal. We wilden ook graag wat rustiger wonen, in een dorp in een groene omgeving. Son en Breugel is zo'n dorp, zonder dat meteen iedereen hier alles van elkaar weet."

Bart Coppens en zijn vrouw Kristel hebben dus wel bewust voor Son en Breugel gekozen, maar zijn toch min of meer de stad uitgegaan vanwege het tekort aan beschikbare bouwgrond. ,,Er was toen gewoon niet beschikbaar wat wij zochten, aan de rand van de stad. Wijken als Blixembosch of Meerhoven waren al redelijk vol gelopen." Dat is trouwens al weer even geleden; in 2012 trouwde het stel in Son en Breugel. ,,We hebben er nog wel een paar jaar over gedaan voordat we hier gingen bouwen."

Dezer dagen wordt het beton van de tweede verdieping van hun vrijstaande huis met plat dak in de wijk Sonniuspark gestort. Eind dit jaar hoopt het stel er te gaan wonen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven