Volledig scherm
Evoluon Eindhoven rijksmonument © FotoMeulenhof

Henri van Abbestichting: Philips moet Evoluon voor symbolische prijs aan Eindhoven verkopen

EINDHOVEN - Philips moet het Evoluon voor een 'symbolische prijs' verkopen aan de gemeente Eindhoven. Zo is het bedrijf in een klap 'bevrijd' van allerlei mogelijk voor Philips negatieve ontwikkelingen. 

Dat schrijft de Henri van Abbestichting aan de gemeenteraad. De gemeente kan dan het icoon van de stad ontwikkelen tot 'een 'technologisch' uithangbord en een gebouw met spraakmakende technologische functies en activiteiten. Daarvoor kan dan de 17 miljoen euro uit de Regio Enveloppe voor een Evoluon 2.0 gebruikt worden.

Philips wil niet direct ingaan op het verzoek van de stichting. Net als in de informatieve bijeenkomst van de gemeenteraad vorige week, laat Een woordvoerder van Hans de Jong, president Philips Nederland, weten dat 'de prijs voor ons niet leidend is'.  Daarom worden de biedingen pas geopend als de inhoudelijke plannen beoordeeld zijn.

Niet acceptabel

De Van Abbestichting vindt verder dat het Evoluon de rol van nieuw Brainportcentrum 'zou kunnen en eigenlijk ook zou moeten spelen'. 'Het is toch niet acceptabel wanneer als gevolg van de verkoop van het Evoluon aan een commerciële partij het initiatief genomen zou moeten worden om een Evoluon 2.0 elders in de Brainport-regio te gaan ontwikkelen en bouwen', aldus de erfgoedwaakhond. 

Volledig scherm
Voorafgaand aan de informatieavond van de gemeenteraad over het Evoluon gaf architect Stefan de Bever een rondleiding voor raads- en commissieleden. Hij is de zoon van een van de twee architecten die het gebouw in de jaren 60 ontwierpen, Leo de Bever. © Michel Theeuwen

Commerciële ontwikkeling door één van de 15 partijen die zich voor de verkoop hebben gemeld, ziet de Van Abbestichting niet zo zitten. De commerciële doelen van de ontwikkelaars staan volgens voorzitter Peter van den Baar 'op gespannen voet' met de emotionele waarde die het gebouw heeft. De Van Abbestichting wil ook niet dat het bestemmingsplan voor het Evoluon uitgebreid wordt of dat er rondom de vliegende schotel wordt gebouwd. Zonder dat soort grote ingrepen is er  'nauwelijks een verdienmodel' voor de ontwikkeling en is 'winstgevende exploitatie van het gebouw uitgesloten', staat in de brief.  

De Philips-woordvoerder laat weten vertrouwen te hebben dat de professionele partijen aan het begin van de zomer met goede plannen komen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven