Volledig scherm
Tongelreep herinneringenboek © Diede Hoekstra

Herinneringen aan de turbotol in De Tongelreep

EINDHOVEN - Het boekje Golfslagbad - weet je nog... - voor één euro te koop bij de kassa van het zwembad - is vorige week gepresenteerd en staat vol met belevenissen en foto's. En niet alleen van het golfslagbad. Het beslaat een halve eeuw. Vanaf de opening van het eerste buitenzwembad met chloorwater in de lichtstad in 1966, tot aan de laatste dag met een entreeprijs van één euro.

Het doorbladeren roept ook bij mij veel herinneringen op. Van het gekrioel in het grote buitenbad in de eerste zomer. Een plekje zoeken op de gigantische ligweide of op de stenen trappen naast het grote bad, vanwaar je een goed zicht had op de lange rij voor de lage duikplank en de iets kortere voor de hoge. Twintig jaar lang liet ik het bad links liggen. Daarna was het met mijn dochters dikke pret in de golven, de suisbuis, de familieglijbaan en natuurlijk de turbotol. Wat ook weer naar bovenkomt is de mix van chloor, sigarettenrook en de lucht van de frituur.

Badbediende
In het boek veel persoonlijke verhalen van medewerkers en bezoekers. Zoals van André van Baarlen, die in 1986 na tien jaar badbediende in het Dommelbad (voorheen Sportfondsenbad, red.) de overstap naar De Tongelreep maakte. Van de garderobe heeft hij zich via cursussen opgewerkt tot manager arbo en kwaliteitszorg. ,,Wat ik nooit zal vergeten? De zevenduizend bezoekers buiten en binnen, een jaar na de opening van het golfslagbad. Op een drukke dag kwamen er driehonderd naar het Dommelbad."

Quote

Toen is de obsessie ontstaan. Zwemmen was echt ons ding. En de turbotol was onze favoriet

Laurens Leenders

Laurens Leenders kreeg in 1993 op zijn tiende een abonnement. ,,Toen is de obsessie ontstaan, zwemmen was echt ons ding. En de turbotol was onze favoriet." Hij hield een spreekbeurt over De Tongelreep en liet een T-shirt bedrukken met een van de flyers van het bad.

Keilangzaam
En het verhaal van stadsdichter Nienke Esther Grooten bij de glijbaan herken ik van mijn dochter en haar vriendinnetjes: ,,Ik doe mijn badpak echt niet tussen mijn kont", besluit Esther. Vriendinnetje: ,,Echwel." ,,Echnie." ,,Echwelwel!" ,,Echnienie!". ,,Nou, dan gaat je stomme badpak maar stuk en dan ga je maar keilangzaam, moet je maar zelf weten."

In september viel het doek voor het golfslagbad. De bezoekersaantallen waren teruggelopen, de entree was te duur. Wat ooit zo bijzonder was dat het bezoekers uit half Nederland en ook veel uit België trok, ondervond steeds meer concurrentie van andere dagjes-uit. De gemeente wilde de investeringen om bij te blijven niet meer opbrengen. Wat er nu met de vrijgekomen ruimte gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven