Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof BV

Herinrichting Vestdijk Eindhoven biedt ruimte aan groen

EINDHOVEN - De herinrichting van de Vestdijk en de Hertogstraat biedt de kans om met hulp van bewoners de straten groener en koeler te maken.

Bernadette van Listenburg serveert haar straatgenoten in de Hertogstraat zelfgebakken taart en schenkt koffie in bij het gelegenheidsterrasje op de stoep. 

Minder verkeer
Zij hebben dan ook wat te vieren. Met het ingestelde eenrichtingsverkeer is de hoeveelheid verkeer gehalveerd en de knip verderop op de Vestdijk moet het aantal auto's nog verder terugdringen. Zover is het nog niet: na het versmallen van de rijbaan naar het noorden tot één rijstrook staat er regelmatig een file in de straat. Maar dat heeft de bewoners niet weerhouden van het meehelpen met hoveniersbedrijf Soontjens bij het aanleggen van geveltuintjes voor hun huizen. De gemeente heeft voor de eerste keer de plantjes betaald.

Het bescheiden initiatief geeft de straat, samen met de nieuwe boompjes in de tijdelijke plantenbakken van autobanden, een groener aanzien. Bovendien absorberen de planten het kwalijke fijnstof. Later wil de gemeente op de vrijgekomen fietsstrook het asfalt vervangen door aarde en daarin de bomen planten. ,,Dat vergroot ook de bergingscapaciteit voor regenwater", weet wethouder Schreurs, die ter gelegenheid van de 'afsluitingsopening' aanwezig is.

Drempels
Dan loopt ze samen met een klein gezelschap van bewoners naar de Vestdijk. Onder hen Willem van Erp, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex Mignot & De Block. ,,Ik woon op de achtste verdieping en kijk uit op de Vestdijk", vertelt hij. ,,Dus ik heb minder last van vuile lucht dan anderen beneden mij. Maar wel van het lawaai van motorrijders die vol gas naar het volgende rode stoplicht rijden. Misschien kan de gemeente drempels aanleggen?" Bij die stoplichten wijst hij op de auto's die met een slinger de afsluiting ontwijken en verder rijden naar het noorden. ,,De gemeente heeft toch een tekort op het budget voor dit plan? Laat ze een camera plaatsen; flits, flits, 'met dank voor uw bijdrage aan een schonere Vestdijk'."

Vragen
Rest nog een tweetal andere vragen. Waarom wordt tegelijkertijd met de praktijkopstelling het drie maanden durende werk op de Wal uitgevoerd? ,,Uitstel heeft geen effect", meent gemeentelijk woordvoerder Ton Nelissen. ,,Want de Vestdijk wordt nooit meer zoals het was." En hoe staat het met de luchtkwaliteit aan de Ring na de toename van het verkeer daar? ,,Doorstroming is het allerbelangrijkste", antwoordt Schreurs. ,,Dat wordt de norm bij het maken van definitieve keuzes."

Bij The Hub wachten kleurrijk uitgedoste Zuid-Amerikaanse vrouwen het gezelschap op. Ze vieren het jaarlijkse International Festival. Schreurs hoopt dat de herinrichting van de straat meer van dergelijke initiatieven uitlokt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen