Volledig scherm
© Thinkstock

Herkansing voor het
Labrehuis in Eindhoven

EINDHOVEN - Het Labrehuis voor ex-daklozen aan de Boutenslaan staat dinsdag 16 januari opnieuw op de politieke agenda van de raadscommissie. Grote vraag is of PvdA, CDA, SP en VVD nu wel akkoord gaan met het nieuwe bestemmingsplan. Dinsdagavond 9 januari zijn eerst de insprekers aan de beurt. 

Omwonenden grijpen het nieuwbouwplan van Neos aan om te protesteren tegen de concentratie van onder meer (ex)-daklozen en (ex)-verslaafden in hun deel van Gestel. In september werd een besluit over het plan op verzoek van PvdA, CDA, SP en VVD uitgesteld, totdat er een beheerplan rond zou zijn voor dit gebied. In december bleek dat bewoners dit niet willen tekenen, omdat het een loze huls zou zijn. 

GGzE en Neos beloven in het beheerplan zwart op wit dat het aantal cliënten dat in hun (24-uurs)opvang zit niet verder zal stijgen, zo blijkt uit een concept-versie die in handen is van het ED. Als het gaat om andere cliënten ontbreekt zo'n harde belofte: 'Daarnaast spannen de zorginstellingen zich in om ook het aantal overlast-gevende cliënten met ambulante ondersteuning te verminderen.'

Beheerplan

In het beheerplan staan een aantal maatregelen die al eerder door anderen zijn genomen, zoals (camera)toezicht van de Jumbo en het vastgoedbedrijf Van der Meeren bij zijn appartementen in het voormalige SRE-kantoor. Ook staan er maatregelen in die eigenlijk nu al praktijk zouden moeten zijn. Eind 2016 voerde de gemeente een alcoholverbod in voor het parkeerterrein van de Jumbo. 'Door politie en stadstoezicht wordt actief toegezien op naleving', aldus het nieuwe beheerplan.

De whatsapp-groep voor bewoners die in het beheerplan wordt genoemd bestaat al. De koppeling met Neos, GGzE en politie is wel nieuw. Bewoners krijgen in de bijbehorende spelregels de tip om eventueel foto's te maken van 'verdachten'.

De gemeente heeft zelf tot nu toe geen openheid willen geven over het beheerplan. Afgelopen zomer wilde ze niet ingaan op vragen van het ED, met het argument dat het nog niet af was. Toen het wel af was wilde de gemeente het beheerplan nog steeds niet vrijgeven. Nu met de redenatie dat de deelnemende partijen eerst samen moeten afspreken 'hoe wordt omgegaan met openbaarmaking'.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen