Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Herkansing voor miljoenenclaim van drugsbende Aran de Jong uit Eindhoven

DEN BOSCH - Zes leden van de zogenaamde Maskerbij-bende kunnen toch een rekening van het OM verwachten om drugsgeld terug te betalen aan het Rijk. Vorig jaar sloeg de Bossche rechtbank het OM om de oren omdat de ontnemingszaak niet klopte. In hoger beroep zegt het gerechtshof nu dat de zaak toch ontvankelijk is.

De Maskerbij-bende smokkelde rond 2010 op grote schaal softdrugs in en uit Nederland. Leider Aran de Jong werd vlak voor de rechtszaak op 17 november 2012 voor zijn huis geliquideerd. Het OM wilde ruim twintig miljoen van zes bendeleden (uit Eindhoven, Waalwijk, Geldrop, Nuenen en Helmond) afpakken. Die mannen, die straffen tot zes jaar cel kregen, bezweren dat ze nauwelijks geld kregen.

De ontnemingszaak werd een ingewikkelde langdurige zaak met veel gecijfer waarbij het OM regelmatig water bij de wijn deed en uiteindelijk op zo’n twee miljoen totaal uitkwam. Op een zitting in september 2017 bleek dat het OM dat nog wilde bijstellen en een onderzoek naar de financiële positie van de leden vijf jaar eerder niet kon uitvoeren. De rechtbank had er genoeg van en verklaarde de zaak niet-ontvankelijk.

In hoger beroep vindt het hof dat een foute beslissing: het OM is toch ontvankelijk. Wel heeft de zaak blijkbaar een jaar stilgelegen en zijn er geen tussenrapporten gemaakt. Dat was schadelijk voor de belangen van de bendeleden maar geen schending van het recht op een eerlijk proces. Het hof legt de zaak nu terug bij de rechtbank, die de hoogte van de ontneming moet vaststellen. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen