Volledig scherm
Square culinair in Eindhoven. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Het andere 'gezicht' van het Stratumseind is Square Culinair

EINDHOVEN - Square Culinair is een goed voorbeeld van de groeiende diversiteit van de horeca op het Stratumseind. Negen restaurants in de uitgaansstraat verwenden zondag het publiek met betaalbare culinaire heerlijkheden.

Square Culinair ontstond drie jaar geleden als een meer betaalbare tegenhanger van het bourgondische Eindhoven Culinair in het Stadswandelpark. ,,Qua prijzen en uitstraling vonden veel mensen dat evenement vooral iets voor de meer draagkrachtigen", zegt Ellen van den Burg. ,,Mijn kok Lucas van Brakel kwam toen met het idee om hier op het Stratumseind een betaalbare variant te houden." 

Veel keuze

Aan de eerste editie in 2017 deden vijf restaurants mee, vorig jaar zes en dit jaar zijn het er zelfs negen. ,,Elke zaak biedt drie gerechten aan voor 3,50, 5,00 en 7,50 euro. De mensen kunnen zelf bepalen op welk terras ze eten."
De keus uit bijna dertig gerechten van over de hele wereld is geen makkelijke. Iets Italiaans bij La Fontana, vegetarisch bij de Calypso of toch maar Oosters bij Passie voor Nasi. 

Peter en Hannie Wittgen gaan hun Square Culinair van start bij La Fontana. ,,We wonen vlakbij en eten vaker hier", zegt Peter. ,,Hierna kijken we verder wat er nog meer voor lekkers is", vult echtgenote Hannie aan. Het Eindhovense stel vindt de sfeer op het pleintje gezellig. ,,Gemoedelijk. Alleen jammer dat de
luide (live-)muziek een gesprek vrijwel onmogelijk maakt." 

Italiaanse loempia

Bij Calypso heeft de Eindhovense Marinda Kluitmans net genoten van een Italiaans loempiaatje met spinazie en pijnboompitten. ,,Lekker en betaalbaar", zegt ze. ,,Ik zag op Facebook de aankondiging die me wel aansprak. Het is hier relaxt, gezellig, een beetje de sfeer van een foodtruckevent." Marinda is nog (lang) niet uitgegeten. ,,Hierna ga ik naar Passie voor Nasi. Daar heb ik veel goeds over gehoord." 

Halverwege spreekt Ellen van den Burg al over een geslaagde derde Square Culinair. ,,Alles klopt vandaag. Het weer, de sfeer en de vele bezoekers." 

Ambities om verder te groeien als culinair evenement heeft de organisatie niet, volgens Van den Burg. ,,Niet wat omvang betreft in ieder geval. Zoals vandaag is het goed." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven