Het debat in de Eindhovense gemeenteraad dat maar geen debat wordt
EINDHOVEN - Digitaal vergaderen in de Eindhovense gemeenteraad? Het is slechts een dooie boel die niet tot ook maar enige vorm van debat leidt.
Het is maar goed dat de Eindhovense gemeenteraad na de zomervakantie afstapt van de digitale vergaderingen. In september keren de raadsleden voor de driewekelijkse raadsvergadering weer terug naar de raadszaal van het gemeentehuis. En dat is hard nodig ook , want door dat digitaal vergaderen is het debat in de Eindhovense raad zo goed als gesmoord geraakt.
Natuurlijk, naar aanleiding van de het besluit om Zwarte Piet in deze stad in de ban te doen, vlogen de raadsleden elkaar flink in de haren. En ook het door een groot deel van de dertien andere raadsfracties opgetrokken cordon sanitaire rondom de Lijst Pim Fortuyn (LPF) deed nogal wat digitaal stof opwaaien.
Zenden
Maar er is een verschil tussen digitaal en in levende lijve vergaderen. In het ene geval gaat het om standpunten uitwisselen, met elkaar in discussie gaan, elkaar daarbij interrumperen en tot een gezamenlijke slotsom komen. In het andere geval gaat het om braaf een verhaaltje oplezen, om een minimum aantal interrupties - en dan vaak minuten te laat, als een raadslid in zijn betoog al weer veel verder is - en nauwelijks om discussie.
Digitaal vergaderen, zo blijkt, dat is in Eindhoven vooral zenden. En maar nauwelijks ontvangen.
Zo ook afgelopen dinsdag, bij wat traditioneel een van de hoogtepunten van het politieke seizoen zou moeten zijn. Die middag en avond bespreekt de gemeenteraad in drie urenlange vergaderingen de jaarrekening over 2019, een terugblik op de resultaten van het gevoerde beleid, en de zogenoemde kaderbrief, waarin de hoofdlijnen voor de gemeentebegroting voor volgend jaar - met daarop een bedrag van een slordige 1 miljard euro - uiteen gezet worden.
Uitgelezen moment
Dat is voor de gemeenteraad een uitgelezen moment om stil te staan bij wat het stadsbestuur voor elkaar heeft gekregen de afgelopen twee jaar, nadat het in mei 2018 aantrad. Het is ook bij uitstek het moment om vooruit te blikken naar de komende tijd, naar wat er allemaal nog moet gebeuren. En daar met vijfenveertig man/vrouw sterk eens een flinke boom over op te zetten.
Maar weinig tot niets van dat alles. De coalitiepartijen steken de loftrompet over hoe goed hun wethouders het doen. De oppositiepartijen proberen wat zand in de machine te strooien. En hier en daar berijden de verschillende partijen wat stokpaardjes.
Zo dringt het CDA opnieuw aan om maatregelen om de bereikbaarheid in de stad voor auto’s te verbeteren en vraagt D66 opnieuw om een buitenbadzwembad bij de nieuwe Tongelreep. Het laatste zorgt voor zichtbare ergernis bij wethouder Stijn Steenbakkers, het eerste wordt door wethouder Monique List laconiek weggewoven.
Niet beantwoord
Vragen over de financiële risico's van de coronacrisis door de PvdA en van de ChristenUnie over het al dan niet noodgedwongen van de gemeentelijke belastingen vanwege die crisis worden door wethouder Marcel Oosterveer zelfs helemaal niet beantwoord.
Dinsdag sluit de gemeenteraad het seizoen af, met opnieuw een digitaal debat. Misschien moeten de raadsleden en de wethouders maar gewoon doen alsof ze al weer in de echte raadszaal zitten, in plaats van een virtuele. En weer eens lekker met elkaar in debat gaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Oud-militairen missen onderlinge contact, daarom krijgt Helmond een eigen veteranenstichting
HELMOND - Oorlogsveteranen in Helmond hebben de behoefte om elkaar vaker te ontmoeten. Hiervoor is nu de nieuwe Stichting Veteranen Helmond in de maak. De VVD wil dat de lokale politiek hier jaarlijks 12.000 euro voor vrijmaakt. -
Honderden nieuwe stamceldonoren na oproep zieke PSV-perschef Thijs Slegers
EINDHOVEN - Na een tweet van PSV-woordvoerder Thijs Slegers om stamceldonor te worden, donderdag, waren er vrijdag in de loop van de ochtend al ruim vierhonderd aanmeldingen binnengekomen. Slegers heeft bloedkanker en liet donderdag weten dat medici niets meer voor hem kunnen doen. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Trainer FC Eindhoven laakt ‘nonchalance’ en verschuilt zich niet achter afwezigen: ‘Zou een zwaktebod zijn’
Een week na de mooiste zege van het seizoen, volgde vrijdag de grootste zeperd: FC Eindhoven kreeg het niet aan de praat bij laagvlieger FC Dordrecht (4-0), mede door absenties en pijntjes. Trainer Rob Penders wilde zich nergens achter verschuilen en wond zich op: ,,Dat nonchalante, daar heb ik een hekel aan.”
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUMANALYSE
Wat Thijs Slegers rond Feyenoord-PSV in gang heeft gezet, is een gevolg van altruïsme in de overtreffende trap
,,Moet je eens opletten hoe snel we die 1.913 bloeddonoren bij elkaar hebben”, zei PSV-perschef Thijs Slegers ruim twee weken geleden in Eindhoven. Zijn woorden klonken bij een actie van Philips en PSV, die donoren voor de bloedbank wilden werven. Typisch een zin voor Slegers, een man die als journalist of werknemer bij PSV niet in limieten dacht en denkt. -
PREMIUM
Weer 25.000 euro boete geëist voor GGzE na overlijden van patiënte in 2013
EINDHOVEN - Een boete van 25.000 euro voor de GGzE in Eindhoven. Dat eist de aanklager in het hoger beroep over de dood van een patiënte. De rechtbank sprak de instelling eerder vrij van dood door schuld.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven