Volledig scherm
Falconcrest (archieffoto) © Rene Manders

Het doek valt voor Falconcrest in Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - Falconcrest mag niet op Bokt 18 blijven. Het Eindhovense college hakt na meer dan tien jaar van raadsvergaderingen, bezwaarprocedures en rechtszaken de knoop door. Het biedt het valkerijcentrum eenmalig de kans om te verhuizen naar een woning net buiten het gehucht Bokt.

Het gaat om een huis aan de Eindhovenseweg 44, op 200 meter afstand. De gemeente biedt Falconcrest, huurder van Bokt 18, een verhuiskostenvergoeding van circa 36.000 euro. Maar alleen als het familiebedrijf geen juridische procedure start, anders krijgt het maar circa 6.000 euro.

,,Het voordeel van de nieuwe plek is dat er geen direct omwonenden zijn”, zegt Frank Lenders, eigenaar van Falconcrest. Daar zou zijn familiebedrijf kunnen uitgroeien tot een roofvogelpark en publieksattractie zonder dat er bezwaren komen. ,,Maar het is alleen een goed alternatief als we de woning kunnen kopen, als we echt kunnen blijven”, aldus Lenders. ,,Op dit moment biedt de gemeente haar mij te huur aan, voor een periode van tien jaar. Daarna zou de grond nodig kunnen zijn voor uitbreiding van bedrijventerrein Esp.”

Of hij als ondernemer niet zelf zoekt naar een andere plek? ,,Nee. Ik wil zekerheid dat wat wij willen ook mag en kan. Dat niet opnieuw gebeurt wat we hier hebben meegemaakt.”

Quote

Dat kost 888.000 euro. Dat kan ik niet opbrengen, nu we hier veel minder mogen dan gedacht.

Frank Lenders, eigenaar van Falconcrest

Naast bezwaren van omwonenden blijkt het prijskaartje dat aan de boerderij op Bokt 18 hangt het struikelblok. Weliswaar zou Lenders haar voor een symbolisch bedrag kunnen kopen, maar hij zou haar wel volledig moeten restaureren. ,,Dat kost 888.000 euro. Dat kan ik niet opbrengen, nu we hier veel minder mogen dan gedacht.”

De rechter twijfelde onlangs aan de economische haalbaarheid van de plannen van Lenders, tijdens de rechtszaak van omwonenden. Die twijfel blijkt nu dus terecht.

Lenders werkte ooit vanuit zijn woonhuis in Stratum. Hij zocht een andere plek om uit te breiden. Het toenmalige PvdA-raadslid Wildrik Burema kwam begin 2007 met een initiatiefvoorstel om hem een plek te geven in de Genneper Parken. Toen dat niet doorging, kreeg ­Lenders van de gemeente in 2008 het aanbod zich op Bokt 18 te vestigen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4175 stemmen