Volledig scherm
Het inmiddels bouwrijp gemaakte stuk grond in Nuenen waar kopers op moeten bieden als ze er een huis willen. © Ronald Otter

Het kan dus nog gekker op de woningmarkt


NUENEN/WAALRE - Bieden op nieuwbouwhuizen? De Nuenense wethouder heeft van het fenomeen nog nooit gehoord. Wat hem betreft moet de gemeente ervan leren en in de toekomst betere afspraken maken. 

Alsof hij het in Keulen hoort donderen. Bieden? Op een nieuwbouwhuis? Nooit van gehoord, zegt de Nuenense wethouder Martien Jansen (ruimtelijke ordening en wonen, lokale partij W70) desgevraagd. Toch gebeurt het wel degelijk. In zíjn gemeente, in een bouwproject waarvoor de grond nota bene door de gemeente zelf is verkocht aan de projectontwikkelaar. 

In het bouwplan Nuenen-West, ingeklemd tussen Eindhoven en Nuenen, worden tot 2030 stapsgewijs 250 woningen ontwikkeld. Bouwmastodont Heijmans start binnenkort met de bouw van een deel ervan: zestig tweekappers en vrijstaande woningen. Vanaf 347.500 euro. Volgens de door Heijmans in de arm genomen verkoopmakelaar Van Santvoort is de belangstelling enorm. Gemiddeld zeven geïnteresseerden per woning, met uitschieters richting de vijftien voor sommige huizen. 

Overbieden

Volledig scherm
Pieter van Santvoort van Van Santvoort Makelaars © Van Santvoort Makelaars

Volgens makelaar Pieter van Santvoort is zo'n vijftien procent overbieden in Eindhoven momenteel niet ongebruikelijk, zegt hij op basis van ervaringen met bestaande bouw. Voor zover bekend bij de makelaar, de grootste in de regio, zijn de projecten in Nuenen en Waalre de eerste in Zuidoost-Brabant waarbij kopers van nieuwbouw met hun bod via de notaris uitmaken wie een huis mag kopen. 

Volledig scherm
Martien Jansen © John Geven

In Waalre was het hetzelfde liedje bij bouwproject The Lodge in Waalre-Noord, aan de rand van het dorp en vlakbij Veldhoven. Aanvankelijk speelt bij het grootste gedeelte van dat project nog iets anders mee bij de toewijzing van een woning: meerwerk. Wie een aanbouw laat plaatsen, en dus meer uitgeeft, loopt een grotere kans de tweekapper te mogen kopen. Maar omdat meer geïnteresseerden allerlei opties aanvinken, is een deel van hen ook hier uitgenodigd een bod te doen.

Nadat de Nuenense wethouder Jansen bij de betrokken makelaar om opheldering heeft gevraagd over Nuenen-West, geeft hij aan het onderwerp op de agenda van de komende vergadering met de burgemeester en de andere wethouders te zetten. Jansen: ,,Dit toont aan hoe groot de woningbouwopgave is. Wat mij betreft trekken we lering uit dit nieuwe fenomeen en maken we hier in de toekomst afspraken over."

Principes

Gemeenten is volgens Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis niet veel te verwijten. ,,Niemand had zes jaar terug, tijdens de crisis, kunnen bedenken dat de woningmarkt zich zo zou ontwikkelen." Ook de wethouder wijst erop dat afspraken over Nuenen-West tien jaar geleden zijn gemaakt. Van Santvoort erkent dat gemeenten in het vervolg afspraken kunnen maken. Maar ondertussen willen ze wel een zo groot mogelijke grondopbrengst. Van Santvoort: ,,Dit soort principes, eisen dat er niet mag worden geboden, hebben hun prijs."  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven