Mari Sanders en de dagelijkse uitdagingen van het leven in een rolstoel.
Volledig scherm
Mari Sanders en de dagelijkse uitdagingen van het leven in een rolstoel. © Stijn Ghijsen

Het leven is voor Mari Sanders als een Super Mario spel

EINDHOVEN - Van gehandicapten die in kooibedden in hun leven slijten tot gehandicapten die dagelijks een persoonlijke assistent tot hun beschikking hebben. Ook anno nu zijn de contrasten hoe we in Europa met lichamelijk gehandicapten omgaan groot.

Tot die conclusie kwam filmmaker Mari Sanders. De tegenwoordig in Amsterdam wonende Eindhovenaar maakte de driedelige documentaire Rolstoel Roadmovie waarin hij kriskras door Europa reist en ontdekt hoe er in de verschillende landen wordt gereageerd op zijn handicap. Sanders zelf heeft spasme in de benen door door zuurstofgebrek bij zijn geboorte. Veroordeeld tot zijn rolstoel, zou je kunnen zeggen maar Sanders zelf is de eerste om er ook de lol van in te zien. ,,Het leven is met alle dagelijkse uitdagingen net een groot Super Mario spel.” 

Absurde situaties

De documentaire, die vanaf woensdagavond 15 mei wordt uitgezonden, is geen uitgesproken betoog over misstanden in de verschillende landen die Sanders bezocht. Het is een anekdotisch verslag van ontmoetingen, culturele verschillen en, soms absurde, situaties waarin hij verzeild raakte. Over zijn uitstapje naar Venetië waarin hij op zijn handen en knieën de trap van een van de bruggen afkruipt. ,,Op zo’n moment ontstaat er een hele ongemakkelijke sfeer. Mensen kunnen het eigenlijk niet aanzien. Eerst pakt iemand mijn rolstoel en even later tilt een man mij als een hondje op om me de trap af te dragen. Voor mij is omgaan met mijn handicap dagelijkse praktijk en dan denk ik vooral pragmatisch. Ik moet die trap op en kruipend is de enige manier.”

Quote

Het viel me op dat ik in Roemenië nooit andere gehandicap­ten op straat zag

Mari Sanders

Het idee voor de roadmovie ontstond in Roemenië waar de vriendin van Sanders woont. ,,Het viel me op dat ik nooit andere gehandicapten op straat zag. Waar zitten ze, dacht ik. Nou thuis dus want als gehandicapte kom je zonder hulp nergens. Gebouwen en het openbaar vervoer zijn ontoegankelijk. Het is het verhaal van de kip en het ei want als gehandicapten thuis blijven voelt ook niemand zich genoodzaakt om aanpassingen te doen. Ik wilde weten hoe het in andere landen was.” 

Kooibedden

Het meest schrijnend is het volgens de filmmaker in Griekenland. ,,Ik bezocht er een instelling waar kinderen en jong-volwassenen tot twee jaar geleden nog in kooibedden leefden. Weggestopt door ouders die zelf niet voor hun gehandicapte kind kunnen zorgen. Het is alsof je tachtig jaar terug in de tijd gaat want heel veel beter was het er nog steeds niet. Op 200 meter lag het strand maar dat hadden de mensen in de instelling nog nooit gezien.” 

Het andere uiterste vond Sanders in Zweden. ,,Vragen naar een gehandicapten toilet is daar een absurde vraag want het is wettelijk geregeld. Gehandicapten hebben er vaak een persoonlijke assistent. Ik was bij een meisje die iedere nacht iemand naast haar bed heeft zitten. Alleen om te controleren of haar zuurstofmasker goed blijft zitten. Het contrast maakt pijnlijk duidelijk wat het uitmaakt in welk land je wieg staat. Na mijn bezoek aan Griekenland was ik in ieder geval blij dat ik in Nederland ben geboren.” 

Rolstoel Roadmovie is op woensdag 15, 22 en 29 mei te zien. Om 20.25 uur op NPO 2

In samenwerking met indebuurt Eindhoven