Volledig scherm
Generale repetitie van Het Salon. © FotoMeulenhof

Het Salon in Eindhoven gaat op eigen manier met de regels om

EINDHOVEN - Dertig leden van theatercollectief Het Salon hebben een jaar lang onderzocht hoe zij zich tot regels verhouden. 

Ze hebben nagedacht, interviews gehouden, geïmproviseerd met scènes, gediscussieerd. Ze hebben ervaren dat ze zich vaak niet bewust zijn dat ze regels hanteren of respecteren. En dat sommigen menen dat regels vooral voor anderen gelden.

Na verloop van tijd daagden ze elkaar uit er anders mee om te gaan. Felix Schulten schept graag orde in de chaos, vertelt hij voorafgaand aan de generale repetitie van de voorstelling 'Tussen De Regels' in de theaterzaal van Pand P. Hij werd geconfronteerd met een berg schoenen en bedacht ze met de veters aan elkaar te knopen, dan konden ze elkaar niet kwijtraken. Uiteindelijk borg hij ze op in een kast.

Dood
Mia Smits zegt van zichzelf dat ze nogal precies is. ,,Ik wil weten waar ik aan toe ben. Ben ook gehoorzaam. Maar het afgelopen jaar ben ik veel losser geworden, ook lichamelijk. En nu zeg ik soms: ik doe het helemaal niet! Heerlijk is dat." Het past helemaal bij Het Salon. Het gezelschap heeft dan ook een bijzonder begin. Een paar jaar geleden werd het publiek in het Parktheater bij een voorstelling van Dantons dood overrompeld door Adelheid Roosen die met tachtig figuranten het toneel opkwam, roepend: het theater is van ons!

'Tussen De Regels' is al de derde productie van de regionale amateurs. Dat zijn nooit bestaande stukken, het is een creatief proces, waarbij iedereen bijdraagt. ,,Het mooiste is dat iedereen wordt uitgedaagd zijn eigen dogma te doorbreken", vindt Saïda El Boutayibi. Om acht uur is het nog even wachten tot de generale kan beginnen, want nog niet iedereen is in de zaal. Zijn er dan mensen die de klok misschien minder dwingend vinden? Het wordt meteen duidelijk waar het om gaat. Van der Schaaf vraagt nog even om wat meer energie op de planken. Dat voelt niet als een regel, het is meer bewustwording dat je als acteur gezien mag worden. Al horen ze dat woord liever niet. Het zijn liefhebbers.

De voorstelling 'Tussen de regels' wordt gespeeld op 8 april om 20.00 uur en op 9 april om 15.00 uur. Pand P, Leenderweg 65, kaartjes kosten 12,50 euro.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven