Volledig scherm
Elvin Usidame (l) en Mathijs van Zantvoort, de drijvende krachten achter Het Wild. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Het Wild: vooruitziende kracht in het Eindhovense nachtleven

EINDHOVEN - De initiatiefnemers van de Eindhovense dance-clubavond Het Wild hebben oor en oog voor de hipste talenten. Samen met collectief Eurabia presenteren ze zaterdag 25 maart een eigen programma tijdens de STRP Biënnale in het Klokgebouw.

Ze hebben een mooi motto. ,,We steken onze nek uit om Eindhoven mooier te maken. Uit liefde voor de stad en de muziek”, zeggen de drijvende krachten achter Het Wild, organisator van grensverleggende (dance)clubavonden. Het mooie is: hun ambities zijn uitgekomen.

Innovatie artiesten
Initiatiefnemers Elvin Usidame en Mathijs van Zantvoort haalden sinds 2014 een reeks innovatieve artiesten naar de stad. Volgens de organisatoren van de STRP Biënnale is Het Wild daarmee uitgegroeid tot een ‘vooruitziende kracht in het Eindhovense nachtleven’. Daarom krijgen ze samen met hun geestverwanten van het Tilburgse collectief Eurabia hun eigen programma op ‘STRP’.

Hiphop, Afrikaanse muziek, disco, house en een dj uit de sloppenwijken van Lissabon. Ze zijn allen welkom bij Het Wild. ,,We richten ons op alle uithoeken van het elektro-genre, zonder al te experimenteel te worden”, legt Usidame uit. De initiatiefnemers van Het Wild, die elkaar ontmoetten tijdens hun stages bij poppodium de Effenaar, bespeurden in Eindhoven een gebrek aan alternatieve party’s voor elektronische muziek. Het draaide in de stad veelal om techno- en housefeesten van het kaliber ‘handjes de lucht in’.

Nieuwe clubavond
Het tweetal ging op zoek naar een geschikte plek om zijn plannen voor een nieuwe clubavond tot uitvoering te brengen en vond snel gehoor bij de club Arcade op het Stratumseind. ,,De eerste editie van Het Wild was in december 2014. We konden vervolgens maandelijks drie tot vier clubavonden houden en die waren heel succesvol.”

Het Wild stapte in september 2015 over naar Het Stroomhuis, waar bijna alle afleveringen tot nu toe uitverkochten. Usidame: ,,Onze vaste kern vindt alles wat wij doen wel tof. We vinden het interessant te blijven experimenteren. Veel acts beschouwen een show in Eindhoven niet meteen als een eerste optie. Maar er was hier niet eerder een concept dat voor hen paste. We zijn trots dat het werkt.”

Antennes
De programmeurs blijken over uitstekende antennes te beschikken. Zo stond de übercoole producer Knxwledge (die werkte met veelgeprezen vernieuwers als Kendrick Lamar en Anderson Paak) in november 2015 al bij Het Wild op de agenda. Ze combineerden een dj-set van hitlijstbestormer Jack $hirak (producer van onder anderen Lil’ Kleine en Ronnie Flex) met tegenhanger FilosofischeStilte. ,,Grappig binnen onze context”, zegt Usidame. ,,We merkten dat veel mensen om ons heen stiekem naar Jack $hirak luisterden. Hij deed nooit dj-sets. Voor ons wat dat leuk.” Van Zantvoort: ,,En hij is wèl een van de invloedrijkste hiphop-producers.” Producer Jameszoo (kleurrijk dj én maker van experimentele jazz) werd geboekt met het Amsterdamse nachtdier Vic Crézee. ,,Past dat wel?’”, dachten we. ,,Maar de combinatie kwam perfect tot zijn recht.”

Tijdens de STRP Biënnale presenteren Het Wild en Eurabia zaterdag onder anderen de queer-rapper Zebra Katz, elektronische psychedelica uit Peru (van het duo Dengue Dengue Dengue) en het Duitse wereldmuziek/dance-project Africaine 808. Samen met zijn broer Lloyd zal Elvin Usidame zelf aantreden als dj-duo AfrikaBoomNada. Ook Cairo Liberation Front (de bedenker van het Eurabia-concept) treedt op met zijn mix van Amerikaanse hiphop, eurohouse en Arabische ritmes.

Nieuwe dingen aan het licht brengen
,,De organisatoren van de STRP Biënnale hebben dezelfde visie als Het Wild”, stelt Usidame. ,,Zij willen nieuwe dingen aan het licht brengen en wij ook. Ze zochten partijen die Eindhoven vertegenwoordigen en zijn bij ons uitgekomen. Binnen onze niche beschouwen wij de STRP Biënnale als de Champions League.”

STRP Sounds X Het Wild X Eurabia. Zaterdag 25 maart, Klokgebouw Eindhoven, aanvang 22.00 uur.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven