Volledig scherm
Sfeerbeeld van Holi Fusion Festival Eindhoven dat vorige maand werd gehouden © Bert Jansen

Hindoes klagen massaal over misbruik van term 'holi' door festivals

EINDHOVEN/AMSTERDAM - Hindoes hebben de afgelopen weken massaal geklaagd over het gebruik van de term 'holi' door het Holi Fusion Festival dat in Eindhoven vorige maand werd gehouden. Bij het meldpunt discriminatie kwamen 394 meldingen binnen over de 'culturele kaping' van het woord. 

Behalve tegen het Eindhovense festival richten de bezwaren zich ook tegen het Holi Festival of Colours in Amsterdam en het Holi Festival in Maastricht. Deze moeten nog plaatsvinden. 

'Holi' is al vele eeuwen lang het lentefeest voor hindoes, eind februari of begin maart; een van de belangrijkste hoogtijdagen binnen het hindoeïsme. De bezwaarmakers -verenigd in de Actiegroep Holi is geen Houseparty- vinden dat hindoes hierdoor moedwillig worden gekwetst.  

Volgens directeur Lucienne Gena van het discriminatiemeldpunt in Amsterdam, waar de klachten binnenkwamen na een oproep door de actiegroep, worden op korte termijn de betrokken partijen uitgenodigd om te overleggen over een mogelijke oplossing. De boosheid en verontwaardiging zit diep, aldus Gena. ,,De afgelopen weken bleven de meldingen binnenstromen. Op een gegeven moment hebben we gezegd: stop maar, de boodschap is helder. Ons bureau is vóór verbinding en tegen discriminatie, dus gaan we gezamenlijk op zoek naar een oplossing die voor iedereen acceptabel is."

Quote

De afgelopen weken bleven de meldingen binnenstro­men. Op een gegeven moment hebben we gezegd: stop maar, de boodschap is helder

Lucienne Gena, directeur van het dicriminatiemeldpunt in Amsterdam

Mannetje of drie

De organisatoren van het Holi Fusion Festival -een muziekevenement waarbij de bezoekers elkaar kwistig bestrooien met verfpoeder- zijn vooralsnog niet van plan hun naam te wijzigen, laat woordvoerder Corado Heldoorn desgevraagd weten. ,,Wél willen we de komende jaren de term holi meer naar de achtergrond verplaatsen, maar dat is niet het gevolg van de protesten. Die hadden in Eindhoven overigens niet veel om het lijf: er stond een mannetje of drie te protesteren. Dat was alles. En in het buitenland, waar wij ook deze festivals organiseren, zijn zelfs helemaal geen protesten geweest."

Volgens Heldoorn wordt volgend jaar het nieuwe thema Color Madness in de naam opgenomen. ,,We willen meer gaan doen met verf en lichteffecten. Het festival heet dan Holi Fusion / Color Madness. Het jaar erop wordt het Color Madness by Holi Fusion. Maar de term 'holi' -een wereldwijd trademark- blíjft overeind. De branding heeft ons heel wat geld gekost." 

De plannen van de organisatie gaat actiegroep Holi niet ver genoeg. Zij dringt aan op het compleet schrappen van de term uit de namen van de drie festivals. ,,De wankelende besluitvorming en onduidelijke strategie is voor de actiegroep onvoldoende om het protest te staken", laat de groep weten. Zij overweegt om de kwestie voor te leggen aan het College voor de Rechten van de Mens om de 'culturele kaping van Holi een halt toe te roepen'. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Sinterklaasjournaal-presentatrice haalt uit naar pro-Piet-activisten in Eindhoven: 'Geen voorbeeld voor kinderen’

    Sinter­klaas­jour­naal-presenta­tri­ce haalt uit naar pro-Piet-activisten in Eindhoven: 'Geen voorbeeld voor kinderen’

    EINDHOVEN - Dieuwertje Blok, sinds jaar en dag de presentatrice van het Sinterklaasjournaal, heeft geen goed woord over voor de pro-Piet-activisten die onder meer in Eindhoven en Tilburg tekeergingen. ,,De agressie van sommige volwassenen tegen anti-Pieten-demonstranten is bizar”, stelde ze in DWDD. ,,Dat is geen voorbeeld voor de kinderen. En de kinderen waar ze het voor doen, vinden een andere Piet geen probleem.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven