Volledig scherm

Hittegolf in Nederland officieel, ernstige smog door ozon (video) (poll)

EINDHOVEN/HELMOND - In Nederland is officieel sprake van een hittegolf. Dat meldt het KNMI zaterdag. Tropische temperaturen waren er al sinds dinsdag maar zaterdag om 11.17 uur was de hittegolf echt een feit. Toen werd in De Bilt de 30 graden gehaald. Van een hittegolf is sprake als de maximumtemperatuur vijf opeenvolgende dagen 25 graden of hoger ligt, waarvan drie dagen 30 graden of meer. De laatste hittegolf in Nederland was bijna twee jaar geleden: tussen 21 en 27 juli 2013.


Smog

In grote delen van het land wordt zaterdag opnieuw ernstige smog door ozon verwacht. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat het om de hoogste ozonniveaus van de laatste tien jaar. De verwachte concentratie kan bij iedereen klachten veroorzaken, dus ook bij mensen in goede gezondheid. Volgens de MeteoGroup wordt het temperatuurrecord zaterdag niet verbroken. De verwachting is dat het kwik in het oosten oploopt tot 37 graden. Het record staat sinds augustus 1944 op 38,6 graden.

Branden

Naast de snelwegen A2 en A58 in Zuidoost-Brabant zijn vrijdagmiddag bermbranden ontstaan als gevolg van de hitte. Voor de regio geldt momenteel code oranje, dat betekent dat er groot gevaar is voor natuurbranden.

Creatieve oplossingen om verkoeling te zoeken

De hitte noopt tot creatieve oplossingen om het toch koel te houden tijdens deze hittegolf. Schoenenzaak Dolcis in het centrum van Eindhoven heeft een badje geplaatst in de winkel waarmee klanten hun warme voeten even kunnen koelen. En bij bar-restaurant De Vrienden aan het Stationsplein in Eindhoven hebben ze zwembadjes geplaatst onder alle terrastafels. Zo hebben klanten - en werknemers op een rustig moment - het lekker fris. Bij Jan Linders in Deurne werd omgeroepen: 'In verband met de kou die morgen verwacht wordt, is onze winkel vanaf 7 uur open'.

Drukte op de wegen door vakantie-uittocht

Weggebruikers kunnen vrijdagmiddag te maken krijgen met grote drukte als gevolg van de start van de schoolvakantie in de regio Noord. Op de wegen naar het zuiden zal het merkbaar drukker zijn. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst. Ook zondag kan het weleens heel druk worden op de Nederlandse wegen. Dat komt door de Tour de France in Utrecht en is er veel verkeer richting de kust. Zondag rijdt het Tourpeloton van Utrecht via Rotterdam naar het eiland Neeltje Jans (Oosterscheldekering) in Zeeland.

Route gehalveerd rondje Someren bekend

De route van het gehalveerde Rondje Someren is bekend. De route gaat grofweg via Someren, Asten, Heusden, Someren-Eind en weer terug naar Someren. Dat heeft organisatie JOEK vrijdagochtend bekendgemaakt.
Foto VID

Minder treinen door de hitte

Ook vrijdag rijden er op een aantal trajecten minder treinen door de weersomstandigheden. Donderdag was dat ook al het geval.

Ouderen verzorgingshuis Lindenhof noodgedwongen in de hitte

Door het niet functioneren van het ventilatiesysteem liepen de temperaturen in verzorgingshuis Lindenhof donderdag flink op. Vooral in de sluis richting de aanleunwoningen was het bloedheet. Het was binnen nagenoeg even warm als buiten. Wie door de glazen sluis naar de aanleunwoningen wilde, moest zich door een muur van hitte worstelen.

Evenementen afgelast vanwege de hitte

Verschillende evenementen in Zuidoost-Brabant die voor komend weekend gepland stonden, worden verplaatst of afgelast vanwege de hitte. De Kennedymars in Someren wordt ingekort, Run for KiKa Eindhoven wordt verplaatst naar september en het zomerconcert in Veldhoven is afgelast. Weekmarkten in de regio sluiten eerder.

Run for KiKa Eindhoven verplaatst naar september

De Run for KiKa die zondag 5 juli gehouden zou worden in de Genneper Parken in Eindhoven, wordt vanwege de hitte verplaatst. Dat maakte de organisatie donderdag bekend. De nieuwe datum is zondag 27 september.

Zomerconcert Veldhoven afgelast

Het zomerconcert van de zanggroepen Hajim en Pur Sang van zondagmiddag 5 juli is vanwege het tropische weer afgelast. De organisatie laat weten het evenement in het najaar opnieuw te willen organiseren. Het is nog niet bekend wanneer het concert in gemeenschapshuis D'n Bond op Rapportstraat 29 in Veldhoven wordt gehouden.

Waarschuwing voor het verkeer


Verlaging tarief Tongelreep en ir. Ottenbad

Nadat eerder deze week al bekend werd gemaakt dat de zwembaden de Tongelreep en het ir. Ottenbad de komende dagen langer open blijven vanwege de hoge temperaturen, is donderdag ook aangekondigd dat het tarief tijdelijk wordt verlaagd. De gemeente Eindhoven heeft besloten om tot en met 12 juli een tropentarief in te voeren. Vanaf 14.00 uur kost een kaartje voor een van de twee zwembaden 5 euro. Normaal gesproken geldt dit tarief pas vanaf 15.30 uur.

Asfalt gesmolten op verschillende plekken

Op verschillende plekken is het asfalt gesmolten door de hitte, meldt de Verkeers Informatiedienst. De gemeente Valkenswaard strooit zout om schade aan asfaltwegen te voorkomen. Door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen wordt het asfalt zachter. Hierdoor kunnen beschadigingen aan de weg ontstaan. Vooral op kruisingen en rotondes waar auto’s langzaam rijden of stil staan en met hun volle gewicht op het asfalt drukken. Om schade te voorkomen wordt zo nodig op deze locaties gestrooid met een mengsel van (strooi)zout en wat water. Hierdoor koelt het asfalt af en wordt het niet zacht.


Groot risico op natuurbranden in Zuidoost-Brabant

Voor heel Noord-Brabant is code oranje afgegeven: dat betekent dat er een groot risico is voor het ontstaan van natuurbranden. Bovendien kan een brand zich nu heel snel uitbreiden. Er mag niet meer worden gestookt, zelfs niet door mensen met een ontheffing. In de natuurgebieden mag geen vuur worden gestookt. Vuurkorven, fakkels en vuurwerk zijn niet toegestaan. In heide- en bosgebieden binnen de gemeentegrenzen van Sint-Oedenrode is roken tot en met 30 september verboden vanwege het gevaar voor natuurbranden.

Run op zomerspullen als zwembadjes en airco's

Het warme weer tekent zich duidelijk af in de verkoop van zomerspullen en voedingsmiddelen. Airco's en ijsjes vliegen als heel warme broodjes over de toonbank, maar vooral het opblaaszwembad is een gewild item. ,,De zwembaden breken deze week alle records. Vanaf zondag zijn er al veel verkocht, maar de afgelopen dagen waren echt recorddagen", laat een woordvoerster van Bol.com weten.

Hittegolf zorgt voor recordafzet kraanwater

Nog nooit eerder werd er op één dag zoveel water verbruikt in Noord-Brabant als op woensdag 1 juli. Er werd toen 800 miljoen liter water op één dag verbruikt: een recordafzet in de geschiedenis van Brabant Water.

Dat meldt Brabant water op de website. Mensen zoeken massaal verkoeling, drinken extra, vullen zwembadjes en sproeien hun tuinen. Daarmee wordt ruim 30% meer water verbruikt dan op een normale dag. Tussen 20.00 uur en 21.00 uur kende de waterafzet een piek van wel 60 miljoen liter. Het verhoogde verbruik kan zorgen voor een wat lagere waterdruk tijdens de piekmomenten, met name in de avond.

Weekmarkten Eindhoven en Helmond sluiten vroeger

De extreme warmte in de regio de komende dagen noopt tot het nemen van allerlei maatregelen. De weekmarkten in Helmond en Eindhoven gaan eerder sluiten als gevolg van de hitte. Het EDAH-museum in Helmond is op vrijdag, zaterdag en zondag gesloten. Binnen is het 40 graden, aldus voorzitter Thieu de Wit.

Kennedymars ingekort

De route van de Kennedymars in Someren wordt vanwege de voorspelde hitte ingekort van 80 kilometer naar ongeveer 50 kilometer zo werd woensdag bekendgemaakt. Na 12.00 uur mogen er geen activiteiten meer gehouden worden op het Wilhelminaplein.

NS zet minder treinen in

De NS zet donderdagochtend na 10.00 uur de treindiensten op een aantal trajecten aanpassen vanwege de tropische weersomstandigheden. Er zullen uit voorzorg minder treinen op deze trajecten rijden omdat de hitte invloed heeft op het materieel zoals de sporen.

Smog-alarm in de regio

In zuidelijke delen van Noord-Brabant kan donderdag en zaterdag ernstige smog ontstaan. Vrijdag is er bijna geen smog. Dat komt omdat dan tijdelijk de wind uit het noordwesten komt. Zaterdag draait de wind weer naar het zuidoosten en is er weer ernstige smog, vooral in delen van het midden en zuidoosten van het land.

Wish Outdoor treft maatregelen

De festivalorganisatie van Wish Outdoor treft tal van voorzorgsmaatregelen. Zo komen er zeker twee en misschien wel drie watertappunten, waar bezoekers gratis water kunnen halen. Ook komen er koelingszones, onder meer met waterdouches. Er zijn extra tenten, overkappingen en parasols om bezoekers genoeg gelegenheid te geven om desgewenst de schaduw op te zoeken. In de tenten komen extra airco's.

Hittegolf in Nederland
Dinsdag is de hittegolf al officieel van start gegaan: men spreekt van een hittegolf wanneer 5 dagen achter elkaar temperaturen worden gemeten van boven de 25 graden en waarvan 3 dagen boven de 30 graden. Volgens de voorspellingen wordt het zaterdag de warmste dag. Dan zou de temperatuur in Eindhoven kunnen oplopen tot 38 graden!

Warmtekaarten

Op deze kaart is te zien hoe warm het in uw woonplaats is. De temperaturen zijn gebaseerd op de waarnemingen van particuliere weerstations. Arno Vlooswijk uit Sint-Oedenrode heeft als thermograaf infraroodfoto’s en -video's gemaakt waarop temperatuurverschil te zien is.

Volgende week ook nog volop zomer
Ook volgende week blijft het warm. Naar verwachting blijft de temperatuur ook dan boven de 25 graden. De actuele weersituatie kunt u bekijken op onze weerpagina.

Tropenrooster
Veel basisscholen in de regio Eindhoven/Helmond nemen de komende dagen maatregelen, sommige scholen sluiten zelfs donderdag- en vrijdagmiddag de deuren vanwege de verwachte hitte. Op veel scholen worden donderdag en vrijdag waterspelletjes gedaan.

Hoe komt u de hittegolf door? Post het op social media met #hittegolf. Hieronder vindt u een overzicht van berichten op social media (Twitter, Facebook en Instagram) met (verfrissende) activiteiten in de regio.

Volledig scherm
Alternatief voor bureau op kantoor. © Bert Voss
Volledig scherm
Groeten Geert © Geert Vlemmix
Volledig scherm
Jan Linders in Deurne houdt rekening met de hittegolf.
Volledig scherm
Strooiwagen op pad in de hitte in Valkenswaard. © Gemeente Valkenswaard
Volledig scherm
Schotse Hooglander zoekt verkoeling in het Witven in Someren. © Jurriaan Balke
Volledig scherm
Lezersfoto Sjan Denis uit Veldhoven
Volledig scherm
Schoenenzaak Dolcis in Eindhoven biedt klanten met warme voeten een koel badje.
Volledig scherm
Bij bar-restaurant De Vrienden aan het Stationsplein in Eindhoven houden ze het goed koel op het terras dankzij de zwembadjes onder alle terrastafels. © Kelly Swinkels
Volledig scherm
Afkoelen bij de Berkendonk in Helmond. © Wim van den Broek
Volledig scherm
Verkoeling zoeken bij de Berkendonkse Plas in Helmond. © H. Kuypers
Volledig scherm
IJsjes zijn uitverkocht bij Albert Heijn in Bladel © Patrick Wiercx
Volledig scherm
Yente (l) en Nina (r) zoeken verkoeling in het zwembad in een Deurnese achtertuin. © René Manders
Volledig scherm
Prachtige lucht boven Woensel vanavond. Regen bracht wat verkoeling na een tropische dag. © Loes van Rooij
Volledig scherm
40 graden, de volle zon, wat kun je beter doen dan een beetje pootje baden en je gemak houden. Foto2: Schotse Hooglanders Leenderbos © erik van asten
Volledig scherm
Met veel liefde voor de dieren, onder een tropisch hete zon © Ben Saanen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven