Volledig scherm
Archieffoto © Michel Theeuwen

Hoe moet het verder met de Vestdijk?

PollEINDHOVEN - Hoe moet het verder met de Vestdijk? Volgende week organiseert de gemeente Eindhoven de eerste bijeenkomst voor belanghebbenden zoals omwonenden, ondernemers en winkeliers, over die vraag.

Daar presenteert de gemeente de cijfers uit verkeerstellingen. Uiteindelijk moeten de gesprekken leiden tot een definitief plan voor dit deel van de Eindhovense binnenring. Hier vast enkele discussiepunten op een rij.

Poll

Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
4996 stemmen

• De afsluiting van de Vestdijk voor doorgaand verkeer wordt massaal omzeild. Wie er een halfuurtje gaat staan kijken, ziet zo tientallen wagens om de groene betonblokken op de kruising met de Ten Hagestraat/Kanaalstraat heen rijden. De vraag is of de blokkade beter kán. Er moet een busbaan openblijven voor de bussen en die kan dan ook door brutale automobilisten gebruikt worden. Een bussluis zou een oplossing kunnen zijn, maar dan kunnen politiewagens en taxi's de route niet meer nemen. 

• Op drukke momenten als de vrijdagavond of zondagmiddag zijn de rijen auto's erg lang. Ligt dat aan de versmalling van de weg tot één rijbaan? Of aan het feit dat er nog veel doorgaand verkeer rijdt, omdat niet ieders TomTom al aangepast is op de nieuwe situatie? Voorman Bart Meijer van de ondernemers in de binnenstad is benieuwd naar de cijfers van de tellingen die de gemeente vooraf en tijdens de tijdelijke maatregelen heeft gehouden. ,,Nu zien wij vaak te lange files, zelfs tot aan de Stratumsedijk. Terwijl veel ondernemers afhankelijk zijn van het feit dat de consument de binnenstad goed weet te bereiken." 

• Verkeer dat wél een andere route zoekt, zorgt elders voor overlast, zoals op de Tramstraat waar het erg druk is of op de rondweg. Ook de route Jorislaan-Gabriël Metsulaan, toch een woonstraat, is veel drukker dan ooit; gemeente en bewoners praten wel over eventuele maatregelen. 

Op de Geldropseweg signaleert schoenmaker Bart Bonnema een ander probleem. Hij constateert dat de winkelstraat moeilijk te bereiken is door het eenrichtingsverkeer op het kleine stukje Geldropseweg tussen Vestdijk en Stratumseind. ,,Op de Hertogstraat is het zo druk dat verkeer moeilijk de Geldropseweg op kan."

• De vraag die verder opgeworpen wordt, is of de luchtverontreiniging minder wordt door de maatregelen op de Vestdijk. Volgens het Rijk is het op de Vestdijk zo erg dat er onmiddellijk maatregelen getroffen moesten worden. Daar is ook 4 miljoen euro subsidie voor. Maar wordt het verkeer niet enkel verdeeld over de stad waardoor de inwoners op meer plaatsen overlast hebben? Inmiddels is er overleg met het Rijk over de negen locaties op de Vestdijk, de Keizersgracht, de Mauritsstraat en de Anthony Fokkerweg waar de verontreiniging boven de Europese normen uitkomt. 

 • Fietsers hebben op de tijdelijke Vestdijk wel meer plaats gekregen maar moeten daarvoor wel slingeren tussen rijbaan die vrijgemaakt is en fietspad, iets wat niet iedereen kan waarderen. In de definitieve plannen is een tweezijdig fietspad gepland.

•  Voetgangers hebben op de Vestdijk nu meer ruimte. Er is zelfs plaats voor initiatieven als een stadsstrandje of meer groen. Dat is ook de bedoeling: een Vestdijk maken die plezieriger is om te verblijven en de overgang vormt naar interessante plekken als de Dommelstraat of Van der Meulen Ansems. In de definitieve inrichting zal op de Vestdijk ook meer water moeten komen, als er geld voor gevonden kan worden tenminste.

Volledig scherm
Groene blokken op de Vestdijk in Eindhoven © FotoMeulenhof
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven