Hoe moet het verder met de Vestdijk?
PollEINDHOVEN - Hoe moet het verder met de Vestdijk? Volgende week organiseert de gemeente Eindhoven de eerste bijeenkomst voor belanghebbenden zoals omwonenden, ondernemers en winkeliers, over die vraag.
Daar presenteert de gemeente de cijfers uit verkeerstellingen. Uiteindelijk moeten de gesprekken leiden tot een definitief plan voor dit deel van de Eindhovense binnenring. Hier vast enkele discussiepunten op een rij.
Poll
Eindhoven moet de afsluiting van de Vestdijk terugdraaien
-
Eens (79%)
-
Oneens (21%)
• De afsluiting van de Vestdijk voor doorgaand verkeer wordt massaal omzeild. Wie er een halfuurtje gaat staan kijken, ziet zo tientallen wagens om de groene betonblokken op de kruising met de Ten Hagestraat/Kanaalstraat heen rijden. De vraag is of de blokkade beter kán. Er moet een busbaan openblijven voor de bussen en die kan dan ook door brutale automobilisten gebruikt worden. Een bussluis zou een oplossing kunnen zijn, maar dan kunnen politiewagens en taxi's de route niet meer nemen.
• Op drukke momenten als de vrijdagavond of zondagmiddag zijn de rijen auto's erg lang. Ligt dat aan de versmalling van de weg tot één rijbaan? Of aan het feit dat er nog veel doorgaand verkeer rijdt, omdat niet ieders TomTom al aangepast is op de nieuwe situatie? Voorman Bart Meijer van de ondernemers in de binnenstad is benieuwd naar de cijfers van de tellingen die de gemeente vooraf en tijdens de tijdelijke maatregelen heeft gehouden. ,,Nu zien wij vaak te lange files, zelfs tot aan de Stratumsedijk. Terwijl veel ondernemers afhankelijk zijn van het feit dat de consument de binnenstad goed weet te bereiken."
• Verkeer dat wél een andere route zoekt, zorgt elders voor overlast, zoals op de Tramstraat waar het erg druk is of op de rondweg. Ook de route Jorislaan-Gabriël Metsulaan, toch een woonstraat, is veel drukker dan ooit; gemeente en bewoners praten wel over eventuele maatregelen.
Op de Geldropseweg signaleert schoenmaker Bart Bonnema een ander probleem. Hij constateert dat de winkelstraat moeilijk te bereiken is door het eenrichtingsverkeer op het kleine stukje Geldropseweg tussen Vestdijk en Stratumseind. ,,Op de Hertogstraat is het zo druk dat verkeer moeilijk de Geldropseweg op kan."
• De vraag die verder opgeworpen wordt, is of de luchtverontreiniging minder wordt door de maatregelen op de Vestdijk. Volgens het Rijk is het op de Vestdijk zo erg dat er onmiddellijk maatregelen getroffen moesten worden. Daar is ook 4 miljoen euro subsidie voor. Maar wordt het verkeer niet enkel verdeeld over de stad waardoor de inwoners op meer plaatsen overlast hebben? Inmiddels is er overleg met het Rijk over de negen locaties op de Vestdijk, de Keizersgracht, de Mauritsstraat en de Anthony Fokkerweg waar de verontreiniging boven de Europese normen uitkomt.
• Fietsers hebben op de tijdelijke Vestdijk wel meer plaats gekregen maar moeten daarvoor wel slingeren tussen rijbaan die vrijgemaakt is en fietspad, iets wat niet iedereen kan waarderen. In de definitieve plannen is een tweezijdig fietspad gepland.
• Voetgangers hebben op de Vestdijk nu meer ruimte. Er is zelfs plaats voor initiatieven als een stadsstrandje of meer groen. Dat is ook de bedoeling: een Vestdijk maken die plezieriger is om te verblijven en de overgang vormt naar interessante plekken als de Dommelstraat of Van der Meulen Ansems. In de definitieve inrichting zal op de Vestdijk ook meer water moeten komen, als er geld voor gevonden kan worden tenminste.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Al dik 400 bonnen op Vestdijk voor negeren van blokkade
EINDHOVEN - De afsluiting van de Vestdijk in Eindhoven wordt nog altijd massaal genegeerd. Op een rustige ochtend tellen we in een uur 50 auto's die de betonblokken links voorbij slingeren. -
Aanhoudende overlast bij Stationsplein en Vestdijk Eindhoven
EINDHOVEN - Ondanks permanent cameratoezicht is er nog steeds sprake van veel overlast in het gebied rond de Albert Heijn aan de Vestdijk in Eindhoven. Zowel de supermarkt als de eigenaar van café De Hertog hebben aan de bel getrokken bij de fractie Ouderen Appèl. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
Eindhoven moet auto uit groot deel binnenstad weren om luchtvervuiling terug te dringen
EINDHOVEN - Het autoverkeer rond de binnenstad van Eindhoven moet de komende jaren drastisch teruggedrongen worden. Alleen zo kan de gemeente zorgen dat de luchtverontreiniging op 9 plaatsen in de stad onder de wettelijke normen gebracht wordt.
-
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Een tunnel onder het Stationsplein in Eindhoven?
EINDHOVEN - Of er geld voor is blijft de vraag. Want hij kost waarschijnlijk vele tientallen miljoenen euro's, een tunnel onder de Vestdijk en het Stationsplein in het centrum van Eindhoven. De LPF stelt niettemin voor een haalbaarheidsonderzoek te laten doen. -
Is het centrum van Eindhoven autoluw maken de oplossing?
EINDHOVEN - De luchtverontreiniging op 9 locaties in Eindhoven is zo ernstig dat er snel maatregelen getroffen moeten worden. De gemeente overlegt al met het ministerie van Infrastructuur en milieu over een concreet pakket maatregelen om autogebruik in de binnenstad terug te dringen. Alleen zo kan de gezondheid van de inwoners en bezoekers beschermd worden, laat wethouder Mary-Ann Schreurs weten.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer