Hoeveel egeltjes lopen er door uw tuin in Eindhoven?

VIDEOEINDHOVEN - Ook benieuwd naar het aantal egeltjes dat door uw stadse tuin loopt? Of hoeveel vogels er vliegen? Doe mee met het burgerwetenschapsproject Wildcamera en zet een cameraval op in uw tuin. Het project zoekt in Eindhoven nog deelnemers. 

Wildcamera maakt landelijk een vergelijking tussen tuinen in steden en op het platteland. Hoeveel dieren lopen er rond en vogels vliegen er? En dan vooral hoeveel egels zitten er? En kunnen we uit die cijfers iets leren over hoe je de tuin of de groene omgeving in zouden moeten richten? Dat soort vragen willen de organisatoren - Wageningen Universiteit, de Zoogdiervereniging, Natuurpunt en adviesbureau Silvavir - beantwoorden met het project. Ook Trefpunt Groen Eindhoven is lokaal bij het project betrokken.

Volledig scherm
Joep van Belkom plaatste eerder in onder meer Nijmegen cameravallen in de tuinen. Het project Wildcamera wil de vraag beantwoorden hoeveel dieren en vogels, en dan met name egels, 's nachts door uw tuin lopen. © Gerard Verschooten

Aaibaarheidsfactor

Minstens veertig vrijwilligers met tuin betrekt Wildcamera bij het project. Speciale aandacht is er voor de alom bekend egel. Vanwege zijn hoge ‘aaibaarheidsfactor’ hopen de betrokken instanties meer deelnemers te trekken. Daar worden professionele camera’s opgezet die reageren op beweging. Als lokaas dient een blikje sardientjes. Komt er een egel - of een ander dier, op voorbeeldfilmpjes zijn vossen, dassen, marters, bunzings, hazen, konijnen en gewone katten te zien - voorbij dan floept de digitale opname-apparatuur aan en wordt alles geregistreerd. De gegevens worden opgeslagen en de wetenschappers kunnen ermee aan de slag. Thuis samen op de laptop de filmpjes kijken, kan overigens ook. Wie zijn tuin beschikbaar wil stellen voor het opstellen van een camera, kan mailen naar  joep.vanbelkom@silvavir.com. 

Volledig scherm
Egeltjes spelen de hoofdrol in het project Wildcamera dat dieren spot in tuinen. © Wildcamera
Volledig scherm
Een das, vastgelegd op een van de camera's van Wildcamera bij burgers in de tuin. © Wildcamera

Door de deelname van 'gewone’ burgers hopen de initiatiefnemers ook nog eens aan bewustwording te werken. ,,Ik vind het fijn als mijn dochter al jong leert over de natuur en wat voor een mooie beesten daar allemaal in voor komen", zegt deelneemster Els Rommes uit Nijmegen.  ,,Door inwoners actief te betrekken bij dit project wordt hun enthousiasme en betrokkenheid voor de natuur in hun directe leefomgeving vergroot en worden ze mogelijk gestimuleerd om hun tuin natuurvriendelijker in te richten", zegt woordvoerder Joep van Belkom van Silvavir. Ook voor gemeenten kan het een eye-opener zijn voor het inrichten van de openbare ruimte. 

Volledig scherm
Een shot uit een van de filmpjes die Wildcamera maakte bij vrijwilligers. Hier een bunzing. © Wildcamera

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9422 stemmen