Bloemen voor de verongelukte Memphis van Veen uit Eindhoven
Volledig scherm
Bloemen voor de verongelukte Memphis van Veen uit Eindhoven © Irene Wouters

Hoge Raad handhaaft werkstraf voor agent die Eindhovense Memphis van Veen doodreed

DEN HAAG/EINDHOVEN - De politieagent die zes jaar geleden de Eindhovense Memphis van Veen (18) doodreed is terecht veroordeeld. De Hoge Raad heeft dat dinsdag bepaald over het hoger beroep van de agent tegen zijn straf voor onvoorzichtig rijgedrag. De werkstraf van tachtig uur en de rijontzegging van een half jaar die het gerechtshof eerder oplegde, zijn door de uitspraak definitief. 

De agent was op 15 maart 2013 met een arrestatieteam in colonne op weg naar Bergeijk. Het arrestatieteam reed met ten minste 90 kilometer door rood licht over de busbaan op de Noord-Brabantlaan in Eindhoven. De snorfiets van de overstekende Mempis van Veen werd aangereden. De jonge vrouw overleed ter plaatse. 

De strafzaak tegen de agent werd door de ouders van het slachtoffer afgedwongen nadat de officier van justitie niet van plan was om de man te vervolgen. Zowel de rechtbank als het gerechtshof veroordeelde hem. De rechtbank legde een rijverbod op. Het hof voegde er een werkstraf aan toe.  

De Hoge Raad is het met het hof eens dat de agent niet alleen zo snel mogelijk maar ook zo veilig mogelijk naar Bergeijk moest rijden. Ondanks de opdracht van zijn commandant had hij eigen ruimte om te reageren op onverwachte situaties op de weg. De agent is daarom schuldig aan het fatale ongeluk en is strafbaar, aldus de Hoge Raad. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven