Hongaarse man (31) dood na ‘healingsessie’ in Eersel, politie ramt deur in en pakt 4 mensen op

Video + UpdateEERSEL - Naar nu blijkt is enkele weken geleden in Eindhoven een 31-jarige Hongaar om het leven gekomen, nadat hij in Eersel heeft deelgenomen aan een healingceremonie waarbij de verboden stof ayahuasca gebruikt is. Woensdagavond rond 21 uur viel de politie binnen bij een nieuwe sessie. Met een stormram werd de deur ingebeukt. Daarbij zijn vier mensen opgepakt. 

De inval vond plaats in de Nieuwstraat in Eersel. Er deden bijna twaalf mensen mee aan de sessie. Zij zijn opgevangen en door de gemeente ergens anders ondergebracht.  Volgens een ooggetuige stonden er zo'n 15 politiewagens voor het pand tijdens de inval. 

De organisatie was in handen van een 38-jarige Italiaanse en een 33-jarige Spanjaard. Zij zijn aangehouden en worden verdacht van dood door schuld en overtreding van de Opiumwet. 

Binnen waren ook een 47-jarige Spanjaard en een 25-jarige Italiaanse, die ook een rol leken te spelen bij de uitvoering van de healingsessie. Zij zitten alleen vast op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Alle vier de verdachten zitten nog vast en worden de komende dagen verder ondervraagd. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

Buitelandse kentekens

Volgens de oogtetuige zat de organisatie een jaar in het pand, en werden er regelmatig sessies gehouden. Het zou een ’komen en gaan zijn van mensen met verschillende nationaliteiten’, onder meer te zien aan de vele buitenlandse kentekens op de auto's die er bijna wekelijks stonden. Met de buurt hadden de organisatoren weinig contact, al werd er onder buren wel gefluisterd over de mysterieuze zaken die zich binnen afspeelden. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De voordeur van het huis in Eersel waar Ayahuasca-sessies werden georganiseerd.
Volledig scherm
De voordeur van het huis in Eersel waar Ayahuasca-sessies werden georganiseerd. © Judith Evertse

Harddrug

Over de omstandigheden van de dood van de 31-jarige Hongaar wil de politie niet veel kwijt. Alleen dat hij in Eersel zou zijn geweest en later in Eindhoven is gestorven. De dood van de man is destijds niet naar buiten gebracht. 

Tijdens het onderzoek naar de dood van de Hongaar kwam de politie de organisatie van de sessie op het spoor. Het lijkt erop dat hij daar ayahuasca heeft gebruikt, ook wel bekend als la purga. Daar zitten stoffen in die worden gezien als harddrug. Het is een Zuid-Amerikaanse roodbruine drank, waarvan een gebruiker gaat hallucineren. In de roes die volgt moeten gebruikers vaak overgeven en krijgen ze diarree. Sommige spirituelen zien het middel als een reiniging van de geest. 

Tot 800 euro voor retreat 

Wie zich via internet opgaf voor een bijeenkomst kreeg pas op het allerlaatste moment een locatie te horen. De politie kwam er bijtijds achter, en viel woensdagavond met bijna veertig man binnen. Dat gebeurde volgens een woordvoerder kort voor er ook echt ayahuasca werd gebruikt. Binnen zijn de ayahuasca, grondstoffen daarvoor, geld en administratie in beslag  genomen. 

Het Eersels bedrijf dat de retreats organiseert, staat op naam van een Colombiaanse vrouw. Het internationale gezelschap hield meerdere keren per maand bijeenkomsten van maximaal vier dagen. Deelnemers konden daarbij zelf bepalen hoeveel dagen zij meededen. De dagen bestonden, behalve de sessies met Ayahuasca, uit verschillende maaltijden en een overnachting. Voor een dag en nacht rekende deelnemers 240 euro af. Wie vier dagen wilde deelnemen aan de retreats, betaalde 800 euro.

Zo werkt Ayahuasca

Journalist Nils Elzenga gebruikte Ayahuasca en schreef daar vorig jaar een uitgebreid ervaringsverslag over. Dat het om een gevaarlijk middel gaat, bewijst ook het verhaal van de 29-jarige Emanuel. Hij kreeg psychoses na het gebruik van Ayahuasca en maakte uiteindelijk een einde aan zijn leven. 

Volledig scherm
© Hollandse Hoogte / Marcel van den Bergh
De bereiding van Ayahuasca.
Volledig scherm
De bereiding van Ayahuasca. © Wiki
Het huis in Eersel waar Ayahuasca-sessies werden georganiseerd is afgesloten.
Volledig scherm
Het huis in Eersel waar Ayahuasca-sessies werden georganiseerd is afgesloten. © Judith Evertse

In samenwerking met indebuurt Eindhoven