Volledig scherm
In een voormalige coffeeshop aan de Eindhovense Dommelstraat werd in 2016 flink gedeald met alle overlast van dien. Het pand is inmiddels gesloten. © ED

Hoofddealer Eindhovense drugspanden overleden

DEN BOSCH - De rechtszaak tegen dealers/bewoners van twee Eindhovense drugspanden kreeg een onverwacht einde. De hoofdverdachte, Mohamed el H. (60) is kort na de zitting twee weken geleden overleden. 

Naar aanleiding van klachten uit de Dommelstraat richtte de politie in 2016 hun aandacht op een pand vlakbij de Effenaar, een voormalige coffeeshop. Twee undercoveragenten kochten er kort na elkaar wat cocaïne en in mei werden vijf man opgepakt. Vrijwel iedereen was zelf verslaafd. 

Zodra de mannen vrij waren uit voorarrest, ging het mis bij een ander pand van dezelfde eigenaar, nu aan de Aalsterweg. Daar werden een jaar later veel dezelfde mannen aangetroffen. Het OM sprak van ‘drugsholen’ die bijzonder veel overlast gaven. De officier van justitie had er een hele klus aan om duidelijk te maken wie welke rol had: wie er dealde, wie er woonde, wie er klusjes deed.

Dat liep niet best af, zo blijkt uit de vonnissen van de rechtbank. De zaak tegen de hoofdverdachte verviel wegens diens overlijden. De anderen zijn grotendeels vrijgesproken. De tweede hoofdverdachte, Karashe D. (49) werd eigenlijk als enige aangewezen. Maar van de eis van een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk liet de rechtbank enkel het voorarrest van bijna drie maanden staan. De zaak had te lang op de plank gelegen, aldus het vonnis. Drie anderen kregen vrijspraak van de drugsfeiten, een man kreeg een dag cel voor een diefstal.

De gemeente heeft beide panden gesloten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven