Volledig scherm
Burgemeester Jorritsma donderdag in de groep 1 van juf Helga. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Hoog bezoek tijdens taalles op Louis Buelens school in Woensel-Noord

VideoEINDHOVEN - De burgemeester op bezoek, dat gebeurt niet elke dag. Arian (12), Lotta (10), Billy (11) en Rafael (11) uit groep 7/8 lopen donderdagmorgen met burgemeester Jorritsma een rondje door hun school, waar ze trots op zijn. Ze zijn goed voorbereid en vertellen dat deze eigentijdse school een Kinderraad heeft en dat de school wil dat er prettig met elkaar omgegaan wordt. Bovendien is het een gezonde school op het gebied van voeding en sport en spel. 

Zo mag Arian, die vandaag jarig is, op één snoepje trakteren en drinken ze iedere vrijdag water in plaats van suikerhoudende drankjes. In elke klas staat een grote schaal met fruit.

Taalonderwijs
Burgemeester Jorritsma kwam echter met speciale belangstelling voor het taalonderwijs op deze school. De school heeft leerlingen van zeer veel verschillende nationaliteiten en taal is echt zijn ding. Directeur Arabella Ganzeman: ,,In samenwerking met kinderopvangorganisatie Partou leren peuters en kleuters alle drieduizend woorden van de Basiswoordenlijst voor Amsterdamse Kleuters.”

Met het woordenschatontwikkelingsprogramma Logo 3000 kunnen veel extra woorden worden aangeboden, die aansluiten bij de natuurlijke taalontwikkeling. Een goede woordenschat blijkt cruciaal voor het begrijpend leren lezen op latere leeftijd.

Speels
Dat programma krijgt de burgemeester te zien in de groep 1 van juf Helga. Alle kinderen worden daar uitgedaagd om middels een praatplaat op het Digibord actief mee te doen: kijken, luisteren, reageren, aanwijzen en speels herhalen. 

Opvallend is echter dat ook hun ouders erbij worden betrokken. Thuis kan er samen geoefend worden met (digitale) spelletjes, rijmpjes en kijk- en kleurplaten. Op school is er ook twee keer in de week taalles voor geïnteresseerde ouders, begeleid door taalcoördinator juf Monique van groep 2. De acht ouders in dit groepje uit onder andere Canada, Maleisië en Turkije leren daar Nederlands en praten met elkaar. Burgemeester Jorritsma zei aangenaam verrast te zijn door de kleine klassen en rustige sfeer op deze school.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven