Volledig scherm
Het drugslab in de garagebox, waar de man niet alleen werkte, maar ook woonde. © Politie

Hoogleraar Chemie schrikt van garagebox Geldrop: 'Onbegrijpelijk, lijkt wel een scene uit Breaking Bad'

videoEINDHOVEN/GELDROP - ,,Onbegrijpelijk dat hij in zijn eigen drugslab sliep", zegt hoogleraar Organische Chemie Bert Meijer over de drugslaborant uit Geldrop. Hij stelt zich een scene uit Breaking Bad voor: een drugslaborant die werkt én woont in een kleine ruimte met giftige dampen om zich heen.

Zelf houdt hij het maar een minuut vol in de opslagruimte met chemische stoffen in zijn lab van de Technische Universiteit Eindhoven. Dat de Geldroppenaar in een garagebox van een paar vierkante meter met gevaarlijkere stoffen werkte én in dezelfde ruimte sliep, kan de hoogleraar amper geloven. Al helemaal omdat er geen afzuigkap was. 

Volledig scherm
Bert Meijer, hoogleraar Organische Chemie aan de Technische Universiteit Eindhoven. © TUE


,,En dat zónder bescherming?" Meijer, die zelf ook in labs werkt, bekeek de foto's van het Eindhovens Dagblad en vond nergens een aanwijzing dat de kweker ook maar iets aan veiligheid deed. ,,Als je dampen inademt zonder mondkapje, kan dat zeer ernstige gevolgen hebben." 

Wat ging er mis?

Bij het maken van synthetische drugs gaat een chemisch proces aan vooraf, ,,Wat niet zo heel moeilijk is, kijk maar naar de serie Breaking Bad". Er is op z'n minst goede afzuiging nodig, want de dampen (Ether, Methanol) verspreiden snel en zijn zeer giftig." Meijer probeert de situatie van de garagebox voor te stellen: ,,Die afzuiging lijkt er niet te zijn. Ook was het er erg nauw. Er hoeft maar iets mis te gaan en het is gedaan." 

Dat er iets gruwelijk mis ging, blijkt wel uit de vondst die de politie zaterdagochtend deed. Een 48-jarige man uit Geldrop werd buiten zijn garagebox gevonden door een krantenbezorger, met zijn broek hangend op z'n knieën. Hij ademde nog zwakjes, maar toen de ambulance kwam, was hij al overleden. 

Slapen in een drugslab

Volledig scherm
De huisraad uit het drugslab in Geldrop. © Bert Jansen

Wat er precies misging, moet onderzoek uitwijzen. De kans is groot dat er in het lab XTC of MDMA gemaakt werd, drugs waar Brabant om bekendstaat. ,,Het kan zijn dat de laborant veel te lang heeft doorgewerkt of heeft geslapen in de afgesloten ruimte" zegt Meijer. ,,Vooral met warm weer kunnen de dampen desastreus zijn."

Zelf werkt Meijer ook in een lab: ,,Ik ben wel eens in een kleine opslagruimte met dit soort spul – en dan is er dus afzuiging – maar dat houd je maar een paar minuten vol." Hij zegt dat hij er nooit langer dan een paar minuten kan zijn. ,,Laat staan een dag werken, eten of zelfs slapen."

Kleine ruimtes

Meijer benadrukt het gevaar van werken met chemische stoffen. ,,Kleine ruimtes zijn uiterst gevaarlijk om met stoffen te werken." Dat er dan ook nog gebruikers zijn die drugs kopen uit dit soort labs, maakt het risico voor beide partijen alleen maar groter. 

Wereldwijd gaat er gemiddeld eens in de vijf jaar in een lab iets mis, met een dodelijke afloop. ,,Natuurlijk gaat er bij ons ook weleens wat mis", zegt Meijer, die de situatie van de garagebox uit Geldrop probeert voor te stellen. ,,Maar als we een flesje met een chemische substantie laten vallen, is er binnen een minuut iemand die weet hoe het op te ruimen." Die opruimploeg was er niet voor de drugslaborant. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven