Volledig scherm
© gratis

Hooikoorts-patiënten delen hun manier om klachten aan te pakken

HELMOND/EINDHOVEN - Honing uit eigen omgeving. Acupunctuur. Injecties of een pissebed inslikken. Wie aan hooikoorts lijdt grijpt van alles aan om voorjaar en zomer door te komen.

De lente is officieel begonnen. Fijn, maar niet voor lijders aan hooikoorts. Zij zien het ontluiken van de natuur met lede ogen aan. Of beter: met brandende ogen. Plus een snotterende neus, hoofdpijn en ander ongemak.

De pollenvanger op het dak van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond begint langzaam op toeren te komen. Het aantal pollen van de els, cypres en taxus neemt al flink toe. De natuur staat op uitbarsten, een paar mooie dagen zijn voldoende om miljarden pollen de lucht in te blazen.

Hoe bereiden hooikoorts-patiënten zich voor op de komende maanden? Tientallen lezers van deze krant reageerden op een verzoek om hun favoriete middel prijs te geven. Velen wenden zich tot de reguliere geneeskunde. ,,Huismiddeltjes helpen echt niet als je, zoals ik, flinke hooikoorts hebt", stelt Irene Franssen uit Eindhoven. Ook Maurice Baaten uit Eindhoven vertrouwt op de dokter: ,,Ik krijg ieder jaar medicatie via de huisarts. Dat werkt super."

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© anp

Bianca Ceelen uit Heeze gebruikt pillen, oogdruppels en neusspray. ,,Anders wordt het een behoorlijke lijdensweg." Rob van het Hof uit Eindhoven begint al begin maart met medicatie. ,,Op tijd beginnen en volhouden", is zijn motto. Hij past ook zijn leefgewoonten aan: ,,Zo veel mogelijk heide ontwijken en in geval van nood neusspray en oogdruppels."

Maar anderen gooien het net wijder uit. ,,Ik eet dagelijks een lepel honing van een imker die zijn volken in de directe omgeving van mijn woning heeft", meldt Wil Brans uit Eindhoven. ,,Een oud middeltje, maar het werkt prima. Wel tijdig beginnen", adviseert Brans. Ook Ruud Korteling en Bram Brauer uit Eindhoven vertrouwen op honing van lokale imkers. ,,Bijenpollen van imkerij Het Beerzedal hebben mij er vorig jaar doorheen geholpen", zegt Brauer.

Wilfried van Bree uit Someren meldt dat hij al sinds zijn vijftiende jaar de lente met angst en beven zag naderen. ,,Ik had een hele erge vorm van hooikoorts. Zo was ik altijd de eerste die er last van kreeg en ik was er pas in september vanaf. Ik heb alles geprobeerd in de loop der jaren, zoals medicijnen of een prik laten zetten. Zelfs de meest onlogische dingen, zoals een pissebed in een glas water opdrinken, omdat ik er alles voor over had om er vanaf te komen. Vorig jaar hoorde ik over medical taping. Normaal heb ik in januari of februari al last van niesbuien , geïrriteerder ogen en het gevoel van koorts. Ik heb drie sessies gedaan en vorig jaar had ik er veel minder last van. Dus mijn tip is medical taping."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© William Hoogteyling

Hij is niet de enige die toevlucht neemt tot taping. Tamara Roozendaal uit Eindhoven probeert het dit jaar voor het eerst. ,,Ik ben benieuwd of het werkt", schrijft ze hoopvol.

Marc Denton uit Heeze heeft het roer omgegooid: ,,Ik heb al meer dan dertig jaar ernstig veel last van boompollen. Sinds drie jaar heb ik met ander dieet positieve resultaten geboekt. Geen medicijnen meer voor mij."

Verder houden veel patiënten zich aan vaste gewoontes. ,,Ik gebruik vaseline voor in mijn neus en oren. Dat helpt echt", stelt Annelies Smetsers uit Eindhoven. ,,Ik zet een zonnebril op als ik naar buiten ga. Ook zet ik heel vroeg een kwartiertje mijn ramen en deuren open zodat het huis goed is gelucht en houd daarna alles zoveel mogelijk gesloten."

Sommigen zweren bij acupunctuur, zoals Erwin Jansen uit Eindhoven: ,,Jaarlijks neem ik twee acupunctuurbehandelingen, in maart en april. Hiermee onderdruk ik mijn luchtwegallergie en hooikoortsachtige klachten tot een acceptabel niveau."

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© Shutterstock

Een zogenaamd 'medinose-apparaat' biedt anderen uitkomst. ,,Ik gebruik dat al sinds jaren. Niks geen pillen of spraytjes meer of op fijne dagen toch maar binnen blijven", stelt Ellen Kersten uit Nuenen. Zij noemt de werking 'geweldig'. ,,Het is een lichttherapie van maximaal drie keer per dag, waardoor je neusslijmvliezen slank blijven. Het is geen medicatie, dus iedereen mag het gebruiken."

Wilco Bosems uit Eindhoven begroet de lente sinds kort met vreugde. En dat was voorheen wel anders: ,,Ik heb 35 jaar lang van alles gedaan voor mijn boompollenallergie, van druppeltjes, sprays en pillen, tot injecties en zelfs corticosteroïden. Allemaal met in het gunstige geval matig succes. Sinds ik twee jaar geleden weegbree neem heb ik zo goed als nergens last van."

Nuenenaar Roger de Kort is enthousiast over zijn immuun-therapie met injecties: ,,Laat het voorjaar maar komen!"

In samenwerking met indebuurt Eindhoven