Stratumseind in Eindhoven.
Volledig scherm
Stratumseind in Eindhoven. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Horeca-ondernemers Stratumseind nemen actie tegen discriminatie: ‘Dit is niet hoe wij zijn’

EINDHOVEN - Horecabazen op Stratumseind ondernemen op korte termijn diverse acties om duidelijk te maken dat buitenlandse kenniswerkers welkom zijn in hun kroegen. 

De uitbaters van cafés in de Eindhovense stapstraat gaan samen bekijken of ze voor expats en buitenlandse studenten informatie-avonden kunnen gaan organiseren, ‘om ze wegwijs te maken op Stratumseind'. Ook gaan de horeca-ondernemers  op korte termijn in gesprek met de gemeente, politie, portiers en belangenverenigingen in de Eindhovense horeca. Zelf gaan ze ook nader onderzoek doen naar de grond voor aantijgingen van discriminatie.

Dat laten de cafébazen weten in een gezamenlijke verklaring, namens de Vereniging Horecabelangen Stratumseind (VHS). Aanleiding voor de aangekondigde acties is een artikel in het ED van afgelopen zaterdag. Daarin vertelden expats en buitenlandse studenten dat ze zich in de Eindhovense horeca regelmatig niet welkom voelen. Ze vertelden over hun ervaringen met discriminerend deurbeleid; mensen zouden op basis van hun afkomst of huidskleur de toegang worden geweigerd. 

Verontwaardiging

Het artikel leidde tot verontwaardiging in de Eindhovense politiek; burgemeester John Jorritsma wil de zaak nader onderzoeken. De café-eigenaren voelen zich ‘enorm overvallen’ en ‘geschrokken’, staat in de verklaring. Ze zeggen zich niet te herkennen in het geschetste beeld. ‘De VHS verwerpt elke vorm van discriminatie. (-) Wij betreuren het dan ook zeer dat op basis van enkele, uiteraard enorm vervelende ervaringen de conclusie wordt getrokken dat expats niet welkom zouden zijn.’

Quote

Ik snap best dat iemand zich misschien gediscrimi­neerd kan voelen. Maar dit had niks met huidskleur te maken.

Ronnie van Loon, manager van Miller Time, Feestfabriek en Ameezing

Café Miller Time op Stratumseind zegt zelf ook maatregelen te nemen om discussies aan de deur voortaan te voorkomen, zegt Ronnie van Loon, manager van Miller Time, Feestfabriek en Ameezing in Eindhoven. Op de gevel van het café hangen nu de huisregels al, maar die gaat Van Loon specificeren. ,,Er staat nu dat je correct gekleed moet zijn, maar blijkbaar zorgt dat nog voor verwarring. Daarom ben ik bezig met een specifieke lijst.” Bij Miller Time zijn trainingsbroeken niet toegestaan. ,,Ik snap best dat iemand zich misschien gediscrimineerd kan voelen. Maar dit had niks met huidskleur te maken.”

Trainingsbroek

Van Loon verwijst naar het voorval waarover een buitenlandse student zaterdag in het ED vertelde. Uit camerabeelden blijkt dat die student een trainingsbroek droeg. ,,Mensen met een trainingsbroek komen er niet in, dat heeft niks met discriminatie te maken”, zegt Van Loon. Hij zegt de klacht wel degelijk zeer serieus te hebben genomen. ,,We hebben direct intern onderzoek gedaan naar de situatie. Maar het duurde even voordat ik alle bewakingsbeelden had bekeken en kon vaststellen wat er precies was voorgevallen. We hebben daarna uitgebreid onze kant van het verhaal verteld en aangeboden om samen in gesprek te gaan en de beelden te bekijken. Maar de klager is nooit ingegaan op ons aanbod om de beelden te komen bekijken.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven