Horecapand in Valkenswaard waar granaat voor de deur lag is al jaren berucht

UPDATEVALKENSWAARD - Bij restaurant Bij Hos aan de Karel Mollenstraat Zuid in Valkenswaard is in de nacht van woensdag op donderdag een explosief gevonden. Het gaat om een handgranaat. Het pand is uit het verleden vrij berucht. Bij twee vorige horecazaken die er zaten gevestigd, werd drugs gevonden.

Begin 2016 sloot burgemeester Anton Ederveen van Valkenswaard het pand voor maar liefst een jaar nadat er 150 zakjes cocaïne waren gevonden. Destijds zat Café Tante Tonny in het pand gevestigd. Bij de voorganger, Tante Leen, werd eerder in 2012 ook al drugs gevonden. Destijds bleek er een hennepkwekerij in het pand te zitten en moest het café drie maanden dicht.

Of de huidige horecazaak, Eten en Drinken bij Hos, ook dicht moet is nog afwachten. De granaat die er voor de deur lag werd gevonden rond middernacht en anoniem gemeld bij de politie. Het explosief hing aan het deurkozijn van het cafégedeelte. Een team van experts van de politie nam het explosief als 'zeer serieus’ en daarop werd de explosievenopruimingsdienst (EOD) ingeschakeld. Zij hebben de granaat onklaar gemaakt. De politie wil verder geen mededelingen doen over wat voor soort explosief het is.

Het projectiel is meegenomen door de explosievenopruimingsdienst (EOD) en elders onschadelijk gemaakt. Geëvacueerde bewoners konden rond 04.00 uur weer terug naar huis. 

Wakker gemaakt door politie

Ongeveer twintig bewoners die boven, naast en tegenover het restaurant wonen werden geëvacueerd en opgevangen in een spiegeltent. Die tent staat er voor het Vogelverschrikkerfestival in Valkenswaard. Ze zijn tussen half 2 en kwart voor 2 wakker gemaakt door de politie.

De bewoners maakten geen gespannen indruk. Ze zaten rustig in de spiegeltent en een enkeling pakte er een borrel bij. Iets na 04.00 uur konden ze weer terug naar huis. „We zijn fantastisch opgevangen daar”, zegt buurtbewoonster Netty Dankers, die in een appartement recht tegenover de horecazaak woont. „Bang? Nee dat ben ik geen seconde geweest.”

Zaklampen op en neer

Zowel Danker, als ook haar onderbuurvrouw Carolien Raaymakers, zijn vol lof over het huidige restaurant. Om de horecazaken die er voorheen zaten, was het nodige te doen: van geluidsoverlast tot dealen. „Maar het was de laatste tijd rustig. Met de eigenaar heb ik wel eens een praatje gemaakt, een heel aardige vent”, zegt Raaymakers. 

Zij kwam woensdagavond rond elf uur thuis en zat nog even op haar balkon op de laptop toen ze ineens allemaal zaklampen op en neer zag gaan aan de overkant van de straat. „Dat waren agenten”, vertelt ze. „Maar daarvoor heb ik helemaal niks gezien. Op een gegeven moment begon de politie allemaal linten te spannen en begreep ik dat er iets goed mis was. Opeens zagen agenten mij staan en riepen ze dat ik van het balkon af moest. Niet veel later wel heel het gebouw ontruimd.”

Bij restaurant Bij Hos is een explosief gevonden. De EOD heeft het onklaar gemaakt en weggebracht.
Volledig scherm
Bij restaurant Bij Hos is een explosief gevonden. De EOD heeft het onklaar gemaakt en weggebracht. © Fotopersbureau Bert Jansen/Rico Vogels
Onderzoek bij het restaurant in Valkenswaard.
Volledig scherm
Onderzoek bij het restaurant in Valkenswaard. © Fotopersbureau Bert Jansen/Rico Vogels
Onderzoek bij het restaurant in Valkenswaard.
Volledig scherm
Onderzoek bij het restaurant in Valkenswaard. © Fotopersbureau Bert Jansen/Rico Vogels

In samenwerking met indebuurt Eindhoven