Volledig scherm
Peter Sprenkels, Yvonne Kooijmans en Bram van Uden van de nieuwe horecazaak Blok 63-S aan de Philitelaan op Strijp-S in Eindhoven. Dit is tevens het servicepunt voor bewoners van de Blokken 59, 61 en 63. Horeca en service komt van de Regionale Huismeester. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Horecazaak of servicepunt? Blok 63-S op Strijp-S is het allebei

EINDHOVEN - De nieuwe horecazaak Blok 63-S op Strijp-S is ook een servicepunt voor de bewoners van drie woontorens aan de Philitelaan. Het nieuwe lunchcafé is het allebei, zegt Yvonne Kooijmans van de uitbater, de Regionale Huismeester.  ,,Het is natuurlijk én/én. We willen een huiskamer zijn waar huurders altijd met vragen terechtkunnen, maar waar ook iedereen iets kan drinken of eten bij het ontbijt of de lunch."

Blok 63-S is onderin het wooncomplex met die naam, aan de Philitelaan, bij de schoorsteen. Het idee was om de bewoners van de drie nieuwe complexen een servicepunt te geven. ,,Park Strijp Beheer vroeg of we dat servicepunt wilden opzetten. Maar dan moest er wel horeca bij", vertelt Kooijmans. Haar man Ed leidt als directeur bij Van Asperdt de Regionale Huismeesters, een bedrijfje dat het beheer en onderhoud van gebouwen en klussen verzorgt en mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt inzet. De 28 'huismeesters' werken ook op Strijp-S bij diverse projecten, zoals Space-S.

Industrieel

Kooijmans was jarenlang werkzaam bij uitzendbureaus, personeelsafdelingen en de sociale werkvoorziening. ,,Ed kan dit er niet ook bijdoen, dus toen heb ik besloten dat ik het wel wilde doen." Met Bram van Uden, 22 jaar en net klaar met de Rooi Pannen in Tilburg, zette ze Blok 63-S op. Het ontbijt- en lunchcafé heeft een industriële uitstraling, met technische lampen, steigerhouten tafels, zwart-wit tegels, rekken met planten en aan de wand onder meer 29 foto's van Eindhovense schoorstenen die niet allemaal overeind zijn gebleven zoals het exemplaar voor de deur. 

De inrichting is verzorgd door de huismeesters zelf. Peter Sprenkels uit Geldrop -  deels afgekeurd als bouwvakker maakte onder meer de tafels -  is een van de klussers die meegewerkt hebben. Hij komt ook opdraven als er huurders met vragen zijn. ,,Dat kunnen punten zijn uit de oplevering of iets wat mensen zelf gedaan willen hebben", aldus Sprenkels. Op termijn kunnen wellicht ook andere bewoners of ondernemers van Strijp-S er gebruik van maken.

Catering 

Kooijmans wil ook de diensten van Blok 63-S verder uitbreiden, bijvoorbeeld door de catering in Videolab te verzorgen, of de openingstijden - nu nog van 8.00 tot 17.00 uur - uit te breiden. Daarbij zullen dan ook wel weer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ingezet worden. ,,Maar eerst het werk maken, dan zien we wel weer." 

De kaart beschrijft Van Uden als 'de toegankelijke snelle hap' met klassiekers als een uitsmijter, een tosti, kroketten of een salade met gerookte zalm. ,,We willen het huiskamergevoel uitstralen. Mensen kunnen hier neerstrijken voor een kopje koffie, krantje erbij. En in de zomer hebben we een terrasje", aldus de horecaman.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven